18. januar 2018.18. jan 2018.
SINDIKATI U JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA:

DEMANTI

Povodom netačno iznetih informacija na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj kući 05. 01. 2018. god od strane gradonačelnika Grada Šapca Nebojše Zelenovića, obaveštavamo vas sledeće:
- Netačni su navodi gradonačelnika da je zahtev zaposlenih u javno komunalnim preduzećima nelegitiman. Izraz „nelegitiman“ predstavlja nešto što je protivzakonito; zahtev može biti nerealan a u datom slučaju nije nerealan a još manje nelegitiman. Naime, 23. 03. 2017. god. i 18. 12.2017. god. su potpisani Aneks I i Aneks II Posebnog koletivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije, („Sl.glasnik RS“ br. 27/15 i 36/17.), kojim je izmenjen Član 67. stav 5 PKU i dodat novi stav 6 navedenom Članu. Izmenama je predviđena isplata solidarne pomoći, a ne kako gradonačelnik navodi „13 plata“. Isplata je predviđena u cilju poboljšanja izuzetno teškog materijalnog položaja zaposlenih u javnim preduzećima koja se bave komunalnom delatnošću, jer jedino javna komunalna preduzeća na lokalnom nivou neće dobiti povećanje zarade. Podsećamo da se umanjenje zarade od 10% odnosilo i odnosi se dalje na javna komunalna preduzeća. Takođe, Aneksom II je propisana obaveza za Poslodavca da planira i zaposlenom isplati solidarnu pomoć za 2018. god., o čemu su gradonačelnik i direktori javnih preduzeća obavešteni dopisom Ministarstva privrede broj 023-02-20161/2017-09 od 22. 12. 2017. god. Imajući u vidu obaveznost primene navedene odredbe, Sindikati su se dopisima obratili direktorima javnih komunalnih preduzeća, ali su obavešteni da solidarna pomoć ni za 2017. ni za 2018. god. neće biti isplaćena, stoga su radnici JKP „Stari grad“ 05. 01. 2018. godine kao najvećeg preduzeća u gradu održali jednosatni štrajk upozorenja. Na dopise koje su sindikati slali gradonačelniku i Gradskom veću, nije nikada odgovoreno u pisanom obliku kako je predviđeno Zakonom. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je istog dana kada je održan protest održao konferenciju za štampu na kojoj je istakao da zahtevi radnika javnih komunalnih preduzeća neće biti ispunjeni.
-Netačni su navodi gradonačelnika da bi isplata solidarne pomoći uticala na povećanje cena komunalnih usluga jer nikada u istoriji komunalnih preduzeća cene komunalnih usluga nisu povećane zbog zarada zaposlenih već iz drugih razloga (povećanja obima usluga, proširenja sektora, izmeštanja deponije, regionalne deponije, povećanje cene energenta, pravljenje fabrike za otpadne vode itd). Napominjemo da je u drugim gradovima u Srbiji isplaćena solidarna pomoć za 2017. god. i predviđena za 2018. god. bez povećavanja cene komunalnih usluga.
- Zarade zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima su, za vrstu posla koji obavljaju, izuzetno niske i neumesno nam je da ih poredimo sa drugima zbog specifičnosti posla i rizika koji oni nose, npr. prosečna osnovna zarada za redovan rad u javnim komunalnim preduzećima je oko 25.000,00 + naknade, noćni rad i prekovremeni rad. Kao što znate, Zakonom je zabranjeno zapošljavanje u javnim preduzećima, pa mi sa istim brojem radnika obavljamo poslove i ako je drastično povećan obim poslova.
Kao što je gradonačelnik na konferenciji za novinare naglasio „da su on i njegovi saradnici birani da bi građanima obezbedili najbolju uslugu po najnižim cenama“ tako i zaposleni u javnim komunalnim preduzećima su takođe građani ovog grada i ne žele da im se poveća cena komunalnih usluga, ne traže 13. platu, nisu obuhvaćeni Zakonom o povećanju plata, jedino što mogu da dobiju je solidarna pomoć, za koju imaju sopstvena sredstva, te isplaćeni iznos ne bi uticao na povećanje troškova a pomogao bi zaposlenima da bar trenutno prevaziđu tešku materijalnu situaciju kako je i predviđeno i regulisano Aneksom PKU, što je i bio zahtev Sindikalnih organizacija.
S poštovanjem,
SINDIKATI U JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA:
JKP „STARI GRAD“ ŠABAC
JKP „VODOVOD“ ŠABAC
JKP „TOPLANA“ ŠABAC
JKP „PARKING“ ŠABAC

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa