18. januar 2018.18. jan 2018.
Krivina u ogledalu

Svakosatno Klepetalo, zato što volim kmezanje

Davno se u Srbiji nije dogodila toliko zanimljiva dodela najprestižnije književne nagrade u nas – Ninove nagrada za najbolje književno delo.
Dok su svi očekivali još jedno uobičajeno saopštenje zahvaljujući kojem će neki autor steći večno priznanje, predsednik žirija Božo Koprivica je iznenadio sve, pa čak i medije. Obratio se okupljenim novinarima i javnosti nepripremljenim za tako nešto. U najužem krugu su se našla dva romana, jedan je govorio o ludilu, a drugi o otporu. Božo je bio za otpor, a pobedilo je ludilo. Iskoristio je priliku i da ga parafraziramo, istakao da „Beograd mora da pruži otpor toj pošasti“, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića je nazvao „svakosatnim klepetalom koje nikada ništa nije radio i zna samo da kmezi“.
Tako malo rečeno, a toliko mnogo ispričano. Božo je dao pravu kvalifikaciju. Bilo je u njegovom obraćanju i papagaja, ali možda je nedostajala samo reč – kukavica. Zašto kukavica? Zbog toga što je je upravo to karakterna osobina Svakosatnog Klepetala koji nema petlju da nijednog čoveka od 700.000 svojih članova stavi na kao nosioca izborne liste za izbore u Beogradu, već tura svoje ime i prezime. Zato što nema nijednog člana svoje stranke kojeg sme da stavi da bude broj jedan na toj listi nego naplaćuje neke dugove nestranačkim dužnicima kojima ne pada na pamet da sutra kada dobiju poverenje građana te iste građane zastupaju u gradskom parlamentu. Zato što ne sme nijednog od svih njih da imenuje kao kandidata za gradonačelnika Beograda.
A, to naše Svakosatno Klepetalo više ne preza ni od čega. Mora da mrtvog čoveka, koji je za njegovu bratiju predstavljao srpskog izdajnika i licemera, brani od nekih drugih političara koji su se drznuli da kažu šta misle o atmosferi u kojoj se taj čovek našao pre nego što se voljom ubice preselio u večni svet. I tu nema kraja.
Neka se sada spremi TV Hepi i servilni Milomir Marić, jer je po već uhodanom sistemu, on dužan da ugosti Svakosatno Klepetalo. Razmak između dva kmezanja će biti sve kraći, jer idu beogradski izbori i valja opravdati to što je Svakosatno Klepetalo nosilac te liste. A, nama ostaje da se zamislimo kuda nas ovo kmezanje zaista vodi.
#nasjeipakvise
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa