18. januar 2018.18. jan 2018.
Zaštititi kolonadu
ARHITEKTE DALE SVOJE
MIŠLjENjE

Zaštititi kolonadu

Povodom moguće rekonstrukcije prostora ispred Stare robne kuće za mišljenje smo pitali šabačke arhitekte. Ovom prilikom izrazile su zajedničku želju da se ovaj prostor zaštiti.
Kako smo pisali u prethodnom broju, firma “Leon” koja je kupila zgradu planira da zazida prostor do stubova u pešačkoj zoni. Odobrenje od grada nisu dobili, ali se čeka odluka nadležnog Ministarstva.
-Kao urbanista smatram da treba očuvati ono što je interes građana, a to u ovom slučaju definitivno jeste ambijentalna celina koju imamo u našoj pešačkoj zoni. Građani vole da je koriste i svi smo ponosni na nju. Jako mi je drago da je grad stao iza ovoga. Struka takođe ima takvo mišljenje da ovaj prostor treba da sačuvamo za građane. Kada je rađena rekonstrukcija glavne Pešačke zone ovaj prostor je tretiran integrisano i smatra se njenim neodvojivim delom. Naša dužnost je da se borimo da ga takvog sačuvamo i dalje, istakla je Ksenija Lukić Marović, urbanista saradnik u Kabinetu gradonačelnika.
Arhitekta Miomira Vasović smatra da kolonada treba da ostane deo prostora u javnoj upotrebi, te da je i funkcionalno usklađena sa tom idejom.
-Ovaj prostor predstavlja zaštitu od sunca i vetra. Ljudi vole da stanu tu i popričaju. Kolonada je postala deo ambijentalne vrednosti grada. Bila bi šteta, a pomalo i lični interes zazidati je, istakla je Miomira Vasović.
Jana Bogdanović, takođe arhitekta složila se sa svojim koleginicama u mišljenju da stari izgled prostora ispred Stare robne kuće treba sačuvati.
-Šteta bi bila da se ova ambijentalna celina ugrozi i da se slika grada, koja je prepoznatljiva decenijama, naruši. Ne bi trebalo dozvoliti da se uradi ta dogradnja, istakla je Jana Bogdanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa