Info

18. januar 2018.18. jan 2018.
ZDRAVSTVENI RADNICI JOŠ NISU BEZBEDNI
DVE GODINE OD UBISTVA MEDICINSKE SESTRE LjUBINKE POPOVIĆ

ZDRAVSTVENI RADNICI JOŠ NISU BEZBEDNI

Pre dve godine na svom radnom mestu ubijena je medicinska sestra Ljubinka Popović. Nju je nožem ubio Vukašin Vilotić iz Bojića koji je posle toga izašao i seo u čekaonicu. Viši sud u Šapcu ubicu je osudio na 30 godina, ali pre nekoliko dana Apelacioni sud u Novom Sadu suđenje je vratio na početak.
Zaposleni u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” u petak su minutom ćutanja podsetili na ovaj tragični događaj. Održana je i konferencija za medije na kojoj je pomoćnik direktora Doma zdravlja dr Dejan Pavlović predložio mere kojima bi se povećala bezbednost zdravstvenih radnika dok su na poslu.
Pavlović je istakao da se ne sme čekati da se ponovi nasilje nad zdravstvenim radnicima da bi se ponovo uzburkala javnost, a da se onda ponovo ništa ne promeni. Zatražio je da se preduzmu mere koje će moguće počinioce ovakvih dela odvratiti od toga, ali i mere koje će smanjiti nezadovoljstvo radnika stanjem u zdravstvu.
-Tražimo da se zdravstvenim radnicima dodeli status službenog lica. Na ovom polju se ništa nije desilo i pored brojnih najava najviših državnih zvaničnika pre dve godine. Očekujemo da naše Ministarstvo izdvoji materijalna sredstva za postavljanje savremenih video nadzora i tzv. “panik tastera”. Jedan broj ovih tastera je dobijen i kod nas ga ima samo u Hitnoj pomoći, a to nije dovoljno, rekao je Pavlović.
Smatra da je glavni uzrok nasilja prema zdravstvenim radnicima nezadovoljstvo pacijenata. Promeni toga doprinelo bi i kada bi se iz zdravstvenog sistema isključili pojedinci koji svojim nestručnim i koruptivnim radom narušavaju ugled celokupne struke.
-Nedovoljan je broj lekara i tehničara, kao i lekara specijalista. Sistem je neprilagođen starosnoj strukturi stanovništva. To dovodi do veoma dugih lista čekanja. Mora se ukinuti zabrana zapošljavanja zdravstvenih radnika da bi sistem funkcionisao na pravi način, naveo je Pavlović.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa