18. januar 2018.18. jan 2018.

13. plata možda po zakonu ali po pravdi nije

Zgranuta sam iznosima prosečnih plata u javnim preduzećima koje je „Glas Podrinja“ objavio. Bez omalovažavanja bilo čijeg zanimanja, kako je moguće da rukovodioci pijaca, šefovi u Vodovodu i Toplani imaju veću platu od lekara, da je doktor specijalista tek malo prebacio platu pomoćnika rukovodioca u sektoru pogrebnih usluga, a nije ni blizu rukovodiocu sektora u JP „Infrastruktura“? Da učiteljica ima koliko i perač-čistač, portir u Toplani, da medicinska sestra zarađuje manje od pomoćnog radnika u Vodovodu...
Ponovo nam bestidno pokazuju da smo država apsurda i ubijaju nadu da sve mora doći na svoje mesto. Šta će mlade generacije da motiviše da doprinesu svom gradu, svojoj zemlji? Kako da budemo uzorni građani kada nas eto i ova tabela podseća da nije važno šta i koliko radiš već gde radiš?
Sebe smatram uzornom građankom. Završila sam svoj radni vek pošteno radeći, svoje obaveze izmirujem na vreme, komunalne usluge uredno plaćam. I šta ova država hoće više od mene?! Otimaju nam plate i penzije. E sad smo doživeli da nas radnici javnih preduzeća reketiraju i ucenjuju. Ovo jednostavno ne sme da prođe.
Mogu oni da pričaju da se 13. plata dobija po zakonu, ali po pravdi sigurno nije. Neka im se isplati iz raznih dobiti, bonusa i državnih fondova, a ne iz džepova osiromašenih i poniženih građana.

Marija Tešić, nastavnica u penziji

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa