1. mart 2018.1. mar 2018.
ODRŽANA 20. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

JEDNOGLASNO ZA POVRAĆAJ POREZA U GRADU

Juče je održana 20. sednica Skupštine grada Šapca. Usvojeno je 27 tačaka, među kojima i predlozi programa poslovanja javnih preduzeća.
Prva i najvažnija tačka bilo je usvajanje predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pravu prigradskih i seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava. Odluka znači da će od ove godine i gradskim mesnim zajednicama biti vraćen novac od poreza na imovinu, a da će građani odlučivati o njegovom trošenju.
Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić nazvao je ovu odluku manipulacijom. Rekao je da oni nisu protiv nje, ali da smatraju da neće biti realizovana.
-To dokazuju tri prethodne godine kada smo imali Odluku o povraćaju sredstava, a vrlo malo je urađeno na seoskim područjima. Ova odluka donosi odluke koje se ne realizuju, rekao je Pajić.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović izjavio je da mu nije jasno iz kojih razloga opozicija nije glasala za ovu Odluku ni 2015. ni 2017. godine, a da su stalno tražili novac od poreza. Takođe, gradonačelnik je naveo i da je opozicija tražila da ono što važi za selo važi i za grad.
-Ne mogu da verujem da neko može da glasa protiv toga da građani odlučuju o svojim parama. To je jasna poruka građanima. Za mesne zajednice se bore ljudi koji ne veruju da meštani tih mesnih zajednica treba da odlučuju, rekao je gradonačelnik i objasnio da će do 15. maja biti izrađena rešenja na osnovu kojih će se znati o koliko tačno novca će meštani koje mesne zajednice odlučivati na referendumu koji će biti sproveden na leto.
Odluka je na kraju ipak usvojena jednoglasno.
Usvojen je predlog Odluke o pokretanju postupka realizacije projekta postavljanja sistema za efikasniju proizvodnju toplotne energije kroz ugovor javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije. Ovim je data prilika privatnim investitorima da snabdevaju grad jeftinijom toplotnom energijom nego što je to bilo do sada.
Odbornici su većinom glasova dali saglasnost i za usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana grada Šapca. Na ovoj sednici izmenjen je i dopunjen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2018. godinu.
Izglasan je predlog Odluke o postavljanju balon salon hale sportske namene na teritoriji grada.
Kao dopuna dnevnog reda danas se na glasanju našlo i razrešenje direktora JKP “Toplana Šabac” Aleksandra Prodanovića. Umesto njega za v.d. ove funkcije imenovan je Slobodan Jerotić, dosadašnji gradski energetski menadžer.
Sednica je i ovog puta protekla u oštroj polemici, čestim replikama i reklamiranjima povreda poslovnika, pa mnoga izlaganja odbornika sa govornice nisu imala veze sa tačkama dnevnog reda.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa