8. mart 2018.8. mar 2018.
Poezija je iskustvo
Zbirka poezije “Vrata od romora”

Poezija je iskustvo

Povodom nacionalnog dana knjige u Svečanoj sali Biblioteke Šabačke protekle srede predstavljena je zbirka poezije “Vrata od romora”, autora Milovana Marčetića. O knjizi pored pisca govorio je književni kritičar i pesnik Bojan Vasić. Zbirka se može posmatrati kao nova, jer se pesnik poigravao sa svojim pesmama i vršio izmene unutar njih, što nije uvek uobičajeno. Na ovaj način stihovi su dobili novo obličje i redosled. Književni kritičar Bojan Vasić naveo je da su pesme nastajale u različitim periodima, ličnim i istorijskim okolnostima i da su sada smeštanjem u zajednički okvir dobile nov i drugačiji kvalitet.
- Recepcija knjige ne počinje odmah, počinje tek posle jedno dve godine i traje polako, jer poezija, kao i svaka dobra književnost je nešto što traje. To je iskustvo. Nije medijski događaj i nešto što se desi danas, sutra i što treba da ima ekskluzivitet. Poezija je nešto čemu se čovek vraća čitavog života kao čitalac. Milovan je dosta stihova menjao, neke pesme su i radikalno menjane. Tu je prilično truda uloženo, što nije često slučaj. Ova knjiga može da se čita i kao jedno pesničko iskustvo. Baca drugačiji pogled na sve ono pre toga pročitano. Mnogo su sada jasnije najvažnije odlike u ovoj poeziji, nego što su bile kada sam čitao pojedinačne knjige. Svaka knjiga koliko pripada svom autoru, toliko i vremenu u kom je nastala, pripada toj generaciji i kulturno-političkom kontekstu. Kada se sve te knjige na ovaj način spoje u jedan naslov jasno se vidi ono što jako teško može da se iščita iz svih tih različitih knjiga, a to je autorska ličnost – rekao je književni kritičar i pesnik Bojan Vasić.
Želja autora je bila da čitaocima bude vidljiva nit koja pokazuje da je pesme pisao jedan pesnik, uprkos izmenama koje su unete u njegov raniji stvaralački opus koji traje preko trideset godina.
- Tokom godina čovek se promeni i kao pisac i kao čitalac i kao tumač sopstvene poezije. Naravno, ukoliko pisac može da bude objektivan prema onome što piše. Ja sam pesnik koji je menjao način pisanja. Ima pisaca koji ceo život pišu slično. Ni jedno ni drugo nije ni mana ni prednost, važna je sama poezija – istakao je pesnik Milovan Marčetić.
Milovan Marčetić je pesnik, pripovedač, ali se bavi i uredničkim poslom. Autor je mnogobrojnih knjiga poezije i priča. Roman “Knjiga o Beuku” je 2015. godine bio u užem izboru za Ninovu nagradu. Pesme i priče su mu uvrštene u antologije i izbore savremene srpske poezije i proze. Dobitnik je i mnogih značajnih nagrada, a 2005. godine pokrenuo je “Beogradski književni časopis”.
M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa