15. mart 2018.15. mar 2018.
Simbol hrabrosti, morala i nade sačuvan od zaborava
Potpisan ugovor o saradnji i promociji Tekeriškog peškira

Simbol hrabrosti, morala i nade sačuvan od zaborava

Tekeriški peškir simbol hrabrosti, morala i nade srpskog vojnika koji je preživeo albansku golgotu, posle 115 godina dobiće ponovo na značaju. Nominovan je za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i pokrenuta je inicijativa da se nađe u okviru autentičnih diplomatskih poklona Srbije. Grad je pružio podršku u projektu kroz obezbeđivanje prostora za rad i povezivanjem institucija
Gradonačelnik Nebojša Zelenović i koordinatorka “Etno mreže” Iva Radić potpisali su sporazum o saradnji na očuvanju i promociji Tekeriškog peškira. Cilj postignutog dogovora je osnaživanje lokalnih proizvođača predmeta od kulturnog značaja sa zaštićenim geografskim poreklom. Planirano je da u projekat budu uključene pre svega žene, osobe sa invaliditetom i mladi ljudi, kako bi kroz očuvanje tradicije ostvarili ekonomsku dobit. Očuvanje kulturne baštine i privredno uključivanje žena jedan je od glavnih zadataka “Etno mreže” i kako navodi Violeta Jovanović, predsednica Udruženja, do sada je preko 1.000 žena prošlo kroz različite obuke u oblasti starih zanata. Plan je da ostvare dobru saradnju sa Gradskom organizacijom invalida rada iz Šapca.
- Počinjemo intenzivnu saradnju sa šabačkim Udruženjem invalida rada koje se posvećeno bavi očuvanjem tradicije ovog kraja, pre svega Tekeriškog peškira, a onda i drugih elemenata nasleđa. Sa ciljem da kod žena koje su uključene u Udruženje unapredimo veštine kojim one vladaju, kako bi njihovi proizvodi mogli da se nađu na tržištu. Pre svega kao poslovni pokloni koje plasiramo ka državnim institucijama, pokloni za strane zvaničnike i ka privredi kao element reprezentacije - rekla je Violeta Jovanović, predsednica Udruženja “Etno mreža”.
Rukotvorine nastale iz entuzijazma i želje da se zaboravljeni predmeti stari najmanje godina skriveni u depoima muzeja i privatnim kolekcijama vrate iz zaborava i ostave u amanet budućim generacijama bila je početna ideja članica predsednica Gradske organizacije invalida rada.
- Potpisivanjem ugovora Tekeriški peškir je pronašao put prvo u Srbiju, a onda i u svet. Nastaviće da živi sa onom ljubavlju, verom i moralom kakav je bio Mileta Milutinović i Persa, Spajića đevojka - naglasila je Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada.
Tekeriški peškir simbol hrabrosti, morala i nade srpskog vojnika koji je preživeo albansku golgotu, posle 115 godina dobiće ponovo na značaju. Nominovan je za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i pokrenuta je inicijativa da se nađe u okviru autentičnih diplomatskih poklona Srbije. Grad je pružio podršku u projektu kroz obezbeđivanje prostora za rad i povezivanjem institucija.
- Kultura sećanja je jako važna u našem gradu i to razvijamo kroz različite projekte, a ovo je jedan od njih. Imamo dobru temu koja može da bude prepoznatljiv znak grada sa jedne strane, a sa druge strane da angažujemo žene koje su na najbolji način ovladale starim znatima da daju svoj doprinos i tako ostvare zaradu. Jedna lepa istorijska priča koja treba da poprimi i upotrebnu vrednost. Udruženje invalida rada, “Etno mreža”, koju je osnovalo NALED i grad Šabac dogovorili su se da podrže ovaj projekat i stvaranje jednog novog brenda u kulturnom nasleđu i tradiciji našeg grada - istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa