22. mart 2018.22. mar 2018.
Krivina o ogledalu

NEW YORK, NEW YORK

Prosto deluje nadrealno činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao na put u Njujork, a da nije obavestio vaskoliku srpsku javnost.
Čak su i njegovi TV kanali umukli, nekako su nesnađeni. Vrte onog mučenika Krla od jutra do jutra na neke izmišljene teme, mukica se pogubio. Ne zna više šta priča. Da ne beše Vuka Jeremića, kome je Njujork druga kuća, i onog momka iz aviona koji je uslikao predsednika u neformalnom razgovoru sa nekim od saputnika, Srbija bi bila u ubeđenju da Vučić ustaje pre prvih petlova, radi nekoliko sati duže od bilo koga u državi, i spava, možda sat, dva. Verovali bi mu da podiže BDP, smanjuje nezaposlenost, podiže plate i penzije, smanjuje dugove...
Sve je to, na žalost dragi moji, jedna velika šarena laža. Postoje dve situacije koje su moguće. Ili je otišao u Njujork u okviru neke tajne diplomatije, ili je otišao privatno na šta svakako ima pravo. Ako je ovo prvo, ne radi se to tako. Navikao nas je da znamo na koju je nogu ustao, a kamoli da ide u beli svet, i tako moćan grad. Mogao je da kaže da ide da se vidi sa svojim drugarom Đulijanijem, pa onda da sedne na večeru sa svojim,takođe, drugarom Hašimom Tačijem. Niko ni reč da kaže gde je, šta je, sa kim je. Što je najgore, najavio je da ide u daleki svet.
Da je otišao privatno, red bi bio da nam kaže – Građani Srbije, malo sam se umorio, šest godina nisam bio na odmoru, odoh malo do Njujorka da danem dušom, čekaju me važni poslovi, moram da se malo saberem. Ali, jok. On bi pre preplivao reku Hadson u sred marta, nego da prizna da je na odmoru. Šta će narod da pomisli? Ne to ne dolazi u obzir. Bolje da narod misli da tamo prodaje Kosovo, nego da je na odmoru.
Za to vrema svašta nešto se dešava u otadžbini. Poput one nadrealne scene iz filma Emira Kusturice kada je majmun ušao u tenak, tako je i Vulin ušao u avion. Srećom, posledica nije bilo, niti ih je moglo biti, jer za sada taj mig 29 deluje poput Lego kocke i teško je da tamo neki dezerter obučen u crnu uniformu može da pritisne pogrešno dugme.
Ne brini predsedniče, stanje u Srbiji redovno, Vulin je pod kontrolom, ali vraćaj se što pre, jer je počeo da snima sve u Vladi i da gleda mobilne telefone pripadnika Vojske Srbije.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa