31. maj 2018.31. maj 2018.
SELO NEKAD I SAD

Kapi blagodeti

I nekada i sada kapi nasušne, kako seljani vole reći, život znače. Sada obilje savremenih pristupa proizvodnji podrazumevaju bunare i sve prateće za zalivanje ali opet je pogled vazda okrenut nebu. Velika je muka seljačka, tvrde vremešni i bila i biće.
U mnogim domovima prate se sat po sat tokovi oblačnosti ali kad hoće, narodski ono hoće. Prognoza istina zna i da promeni tok ali retko da obraduje. Ko vode nema taj će itekako razumeti.
Nekada beše i teže ali i poučnije. Uz brojne rečice i potoke, kako seljani kažu u bentu, pred promenu kretala je voda. Već kako se vreme spremalo bila je obilnija, ali kapi blagodeti su znali presuditi od Đurđeva dana preko Trojica do Svetog Ilije Gromovnika koji je po narodnoj sekao glavu usevima koji ne dobiju kišu. Mudre starine su kada se vreme muti odlazili do mesta gde se voda pojavljivala da najavi promenu i vraćali ili ozareni ili pokunjeni. Beše to vreme kada je grad praznio sela. Mlađarija je trbuhom za kruhom odlazila u grad da decu prehrani.
A predanja iz tih dana upravo govore o blagodeti ali i moći ašikovanja i u najteža vremena. U jednom od sela kroz koje je proticala rečica koja je vazda plavila useve, ašikovali Ružica i Mladen. Ona živela u dolini uz rečicu a on na uzvišenju koje je retko dobijalo vodu. Sastajali se nedaleko od izvora koji je predviđao promenu vremena. Mladena đed posla oko Trojica da pogleda izvor ali od pogleda crnokose Ružice pomuti se razum i on zaboravi da pogleda u bentu rose li se kapi života. Razdragan vrati se kući i reče da nema ni kapi vode. A u rečici voda obilno tekla. Spremao se povodanj kakav se jednom u veku desi, ostalo je predanje. Tek ne prođe ni par dana iz Bosne stiže i obilni grad ali i potoci kiše koja za noć poplavi udoline pa i skromnu kuću lepe Ružice. Grmljavina probudi Mladena koji bos pojuri do voljene i zateče i nju i brojne ukućane u rečici koja se pretvorila u virove. Ružica tonula i nestajala. Hrabro je izvuče iz vode i vrati u život ali ona u mutnoj vodi izgubi dva brata. Beše to velika tuga za selo a Mladen koji nije pogledao izvor osećao se krivim. Dugo ga jela ta muka da bi kada zaprosi Ružicu dao zavet sebi. Svojim potomcima daće imena njene braće. I kako to, veli narod, samo Gospod ume, rodiše se blizanci Stevan i Stojan, smejuljio se Mladen. Kada je kum trebao dati imena deci pogledom pomilova mlađanu Ružicu i podari im imena njene braće. Blistao je Mladen i redovno odlazio na rečicu da pogleda izvor do samog sutona života. Pred sam kraj i štapom proveravajući da li koja kap vode pomalja svoje prste blagodeti. I do dana današnjeg u mnogim selima pred obaranje trave gleda se bent ili obala rečice i planira tok radova do sena koje je samo seljani znaju koliko bitno tokom zime ali i kukuruz i tako redom.
I u leta poput ovog pojedini prednost daju kapima sa izvora u odnosu na prognoza prisećajući se velike poplave od pre par godina koja je danak uzela i u tim krajevima. Izvor i mravi koji su gradili skloništa visoko iznad zemlje upozoravali su na zlo. A posvećeni praćenju prognoze prepričavaju da je presudna oblačnost negde iznad Hrvatske naglo promenila tok i spasla mnogo toga. Tako seljani vele i svetuju da se narodna mudrost ne sme zanemarivati.
Dajući za pravo i jednima i drugima ponudili smo uporedne priče za kraj ostavljajići pomalo dirljivu priču. Izbavljajući staricu iz oronule kuće tokom poplave ostaše za predanje reči da je mudro zborio komšija koji je video kapi kako se nižu na izvoru. Pretio je potop po njemu, zborila je vremešna žena sedeći na starom krevetu do pazuha u vodi. Bitno je da se muka ne ponovi što bi rekli stari ali hvala svevišnjem i na savremenoj tehnici koja upozori da se kapi blagodeta ne izrode. U godini koja je ponela ko retko koja svaki klas, svaka voćka neopisivo znače.

Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa