19. jul 2018.19. jul 2018.
ČUVANjE VITEZA OD ZABORAVA
OSVEĆENA ZVONA I KRSTOVI ZA SPOMEN-HRAM NA MAČKOVOM KAMENU

ČUVANjE VITEZA OD ZABORAVA

U nedelju, 15. jula, Episkop šabački gospodin Lavrentije osvetio je zvona i krstove za spomen-hram Svetog Stefana Visokog na Mačkovom Kamenu.
Ideja za izgradnju hrama, koji se podiže u čast junacima palim na Jagodnji i Drini u Velikom ratu, potekla je od protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije.
-Više je nego očigledno da ljubav i sloga podižu ovu bogomolju povodom sto godina od završetka Velikog rata, u kojoj će biti i stalna postavka o junacima među kojima su bili i kraljević Đorđe Karađorđević, naša čuvena slikarka Nadežda Petrović i braća Ribnikar, istakao je protojerej i dodao da su iz naše prošlosti mnoga imena izbrisana, a da će u ovom hramu biti stalni čas istorije.
Crkva se gradi na zemljištu koje je donedavno bila seoska utrina, a meštani sela Dujevac i Selanac zdušno su podržali ovu ideju. Zvona je darovao vladika Lavrentije sa sveštenstvom, monaštvom i dobročiniteljima iz Loznice i Krupnja.
- Ugledajmo se na velike rodoljube koji su se radi otadžbine odricali svega, pa čak i sopstvenog života. Neka i ovaj hram bude dokaz da nismo zaboravili njihove velike žrtve, jer čuvanje od zaborava viteških trenutaka iz naše prošlosti uliva snagu i volju u buduća pokolenja da sa žarom i oduševljenjem čuvaju svoju otadžbinu, rekao je vladika Lavrentije.
Pored svečanog čina osvećenja zvona i krstova, odslužen je parastos palim junacima, a veliko osvećenje spomen-hrama Svetog Despota Stefana zakazano je za septembar, kada se, pre sto godina, odigrala čuvena bitka na Mačkovom Kamenu.

M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa