19. jul 2018.19. jul 2018.
PUNA ŠKOLA ĐAKA
JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH UPISA U KOCELjEVAČKOJ SREDNjOJ ŠKOLI

PUNA ŠKOLA ĐAKA

Trend odlazaka đaka iz ovog mesta kako bi u gradskim sredinama upisali željenu školu promenjen. Sada većina njih diplomu srednjeg obrazovanja stiče u Koceljevi a potom, bez ikakvih problema, dobijaju indekse na fakultetima gde su neretko veoma dobri studenti
Prošlonedeljni upis bio je jedan od najboljih za koceljevačku Srednju školu u kojoj će u prvoj godini obrazovanje od septembra sticati oko 140 učenika. U poređenju sa upisnim rezultatima u protekle dve decenije samo se 2006. za ovu školu odlučilo neznatno više đaka nego ove. Već u prvom krugu upisano je oko 120 budućih srednjoškolaca dok ih je u drugom krugu bilo još 23-oje.
Među četvorogodišnjim smerovima najveća zainteresovanost bila je za ekonomskog tehničara za koji se odlučilo 27 nekadašnjih osnovaca dok su po dva manje upisani u poljoprivredne i mašinske tehničare za kompjutersko konstruisanje. Smerovi u kojima školovanje traje tri godine, poput muških i ženskih frizera, instalatera i automehaničara, u potpunosti su popunjena u drugom upisnom krugu.
Dojučerašnji osnovci sa područja ove opštine su u velikom broju odlučili da svoje obrazovanje nastave baš u Srednjoj školi u Koceljevi za koju se već u prvom krugu odlučilo više od 70 odsto. U proteklih nekoliko godina primetno je sve veće interesovanje za ovu obrazovnu ustanovu. Trend odlazaka đaka iz ovog mesta kako bi u gradskim sredinama upisali željenu školu je promenjen. Sada većina njih diplomu srednjeg obrazovanja stiče u Koceljevi a potom, bez ikakvih problema, dobijaju indekse na fakultetima gde su neretko veoma dobri studenti. Često učenici ove škole postižu zapažene rezultate na brojnim takmičenjima pa broj osvojenih nagrada na njima u odnosu na broj đaka svrstavaju ovu školu među veoma uspešne. Samo u protekloj školskoj godini koceljevački srednjoškolci osvojili su prvo mesto na državnom takmičenju u mašinskoj struci, treće u poljoprivrednoj dok su i matematičari imali zavidan plasman. Tome je doprinela kvalitetna nastava, specifičan odnos na relaciji profesor učenik, kao i želja rukovodstva da škola opstane u teškom vremenima za male sredine i obrazovne ustanove u njima. Neretko škole u opštinama sličnim Koceljevi gube bitku sa onima koje su u gradskim centrima te su učionice u njima poluprazne.
–Do 2000. i ova škola se suočavala sa sličnim problemima ali od tada se broj učenika postepeno povećava. I sa malim oscilacijama, možemo reći da je u konstantnom usponu. Od tog perioda kada je bilo desetak odeljenja stigli smo do 18 i duplo više đaka. Sada bi bilo najidealnije za nas da održimo ovaj nivo učenika jer nije realno očekivati da će njihov broj i dalje rasti imajući u vidu da je dece sve manje. U školi je odnos učenika i profesora veoma značajan. I pored ocene koja je bitna važan je odnos sa profesorom jer je to nešto što deca svakodnevno doživljavaju i preživljavaju pa je značajno kako se sa njima postupa. Bitno je da se stvori jedan korektan odnos u kojem će profesor imati autoritet ali koji će krasiti uzajamno poštovanje i uvažavanje i u kojem će strah kod dece izostati- rekao je direktor Veroljub Matić podsećajući da škola ima i vaspitnu a ne samo obrazovnu ulogu.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa