19. jul 2018.19. jul 2018.
Kukuruzna zlatica

Šteta sve veća

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera) je štetni insekt koji se pojavio na našim prostorima krajem 20 veka. Odrasle kukuruzne zlatice su žute boje sa crnim uzdužnim prugama, dobri su letači i ukoliko se zaštita kukuruza ne odradi na vreme mogu da naprave veliku štetu.
Odrasli insekti za svoju ishranu uglavnom koriste listove, a kada dođe do cvetanja kukuruza počinju jesti polen i svilu, što doprinosi pojavi rehuljavosti klipova, kao i zrnima kukuruza u mlečnoj zrelosti unutar vrha klipa. Prosečan životni vek odralog insekta je od 5 – 7 nedelja. Međutim najveći problem prave larve ovog štetnog insekta, jer se tokom svog razvoja koji traje oko tri nedelje hrane kukuruzovim korenom. Larve mogu potpuno uništiti glavno i bočno korenje, pa takve biljke lako poležu pri pojavi jačih vetrova i olujnih kiša. Pri tom se javlja karakterističan simptom, tzv. “guščiji vrat”. Pri optimalnom rasporedu padavina, koren ovakvih biljaka se može delimično regenerisati. Međutim, takve biljke troše hraniva na regeneraciju umesto na razvoj klipa, te prinos može biti značajno umanjen.
Upozoravamo proizvođače kukuruza ukoliko je prisutna setva kukuruza u monokulturi da mogu očekivati u sledećem periodu značajne štete. Brojnost kukuruzne zlatice rapidno raste iz godine u godinu kao i štete prozrokovane ishranom larvi kukuruzne zlatice. Monokultura kukuruza će takođe biti više ugrožena i od ostalih štetočina, prvenstveno kukuruznog plamenca.
Zaštita od kukuruzne zlatice
Jedina mera borbe protiv ove štetočine je pravilan plodored tj. zabrana setve kukuruza u monokulturi.
Larve koje se izlegu naredne godine, ako je posejana neka druga kultura na toj parceli uginu od gladi. Uzastopna setva kukuruza dve ili više godina na istoj parceli dovodi do veoma jakog razvoja ovih štetnih insekata.
Kao još jedna mera zaštite kukuruza na području gde je prisutna kukuruzna zlatica se preporučuje odabir hibrida koji imaju jače razvijen korenov sistem. Takođe jedna od bioloških metoda bi bila i ranija setva kukuruza, jer na taj način biljka stiže da razvije bolje korenov sistem.
Hemijska zaštita kukuruza od insekta kukuruzna zlatica počinje sa tretmanom semena pre setve. Ovaj vid zaštite se radi u kombinaciji sa zaštitom semena i protiv drugih bolesti i štetnih insekata koje prete semenu kukuruza nakon što se poseje. Takođe se može raditi ubacivanje granulisanih insekticida u sklopu predsetvene pripreme i njegovo mešanje sa zemljom tokom pripreme pre nego se odradi setva kukurza.
Da li je kukuruzna zlatica prisutna na njivama se prate pomoću feromonskih klopki, žutih lepljivih klopki, praćenjem sume efektivne temperature i vizuelnim pregledima.
Slobodan Gošić dipl.ing zaštite bilja Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa