19. jul 2018.19. jul 2018.
Kupusov moljac
SAVETI STRUČNjAKA

Kupusov moljac

U našem regionu kupus je povrtarska biljka koja je veoma zastupljena. Usev se rasađuje od proleća pa sve do kraja jula i gajenje je u više etapa. Pregledi useva moraju se često sprovoditi zbog pojave štetnih insekata u usevu kao i bolesti koje mogu pričiniti značajne štete i tako umanjiti tržišnu vrednost samog proizvoda. Upravo ovih dana vrši se rasađivanje kupusa za jesenju berbu.
Štetočina koja može pričiniti štete većih razmera ako se otrgne kontroli je kupusov moljac ( Plutella maculipennis). Najveće štete su kada napadne formirane glavice, tada ga zagadi izmetom te takva roba gubi tržišnu vrdnost. Ova štetočina može da oštećuje i karfiol, tada se gusenica ubušuje u cvetove.
Odrasli insekt je leptir koji ima raspon krila oko 16mm. Krila su tamno sive boje sa izrazitom valovitom svetlo-žutom prugom koja je vidljiva i kada je u stanju mirovanja. Gusenice su oko 12mm, imaju suženja na oba kraja. Početni stadijumi su zelene boje, a stariji su smeđe. U početku gusenice izgrizaju samo parenhim između lisnih nerava te nastaju prozorčići, dok starije gusenice prave izgrizotine nepravilnog oblika na lišću, i zagađuju ga izmetom koji je vidljiv pri napadu ove štetočine.
Lutka prezimljava, a u rano proleće izleće leptir koji leti u večernjim časovima i polaže jaja na biljke domaćina ili u nedostatku na korovske biljke iz familije krstašica – Brassicaceae.
Kupusov moljac ima godišnje 3-4 generacije, za razvoj mu pogoduje sušno vreme sa većim srednjednevnim temperaturama.
Zaštita od ove štetočine: plodored, agrotehničke kao i hemijske mere skupa udružene daju veoma dobre rezultate. Kupusov moljac ima dosta i prirodnih neprijatelja. Kada se na vreme registruje na gajenim biljkama , upotreba bioloških preparata insekticida na bazi Bacillus turigiensis daje dobre rezultate, a veoma je bezbedan za gajene biljke, za čoveka i okolinu. Vreme pojave kupusovog moljca poklapa se sa pojavom velikog i malog kupusara, tako da se prilikom suzbijanja njih , uspešno suzbija i kupusov moljac. Od insekticida mogu se koristiti oni na bazi a.m.alfa-cipermetrina ( Fastac ME) i lambda-cihalotrina ( Grom, Karate Zeon, Kozak).

Slavica Maksimović, PSSS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa