26. jul 2018.26. jul 2018.
KORAK U BUDUĆNOST
PRVA LAPARASKOPSKA OPERACIJA

KORAK U BUDUĆNOST

Operaciju su obavila članovi radne grupe iz Beograda, koordinator dr Goran Kaljević i član tima dr Miljan Ćeranić, hirurzi Kliničkog centra sa hirurzima šabačke ustanove
Pre nekoliko meseci najavljena, prva laparoskopska operacija debelog creva urađena je u ponedeljak u Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ u Šapcu. Zahvat je obavljen na pacijentkinji kojoj je ranije dijagnostikovan tumor.
Operaciju su obavila članovi radne grupe iz Beograda, koordinator dr Goran Kaljević i član tima dr Miljan Ćeranić, hirurzi Kliničkog centra sa hirurzima šabačke ustanove. Plan je da se hirurzi šabačke bolnice osposobe za samostalno obavljanje ovakvih operacija.
Izvodi se kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu. Dobrobiti u odnosu na otvorene operacije su brojne za pacijenta, ali i za bolnicu.
-Pacijent se oseća kao posle laparoskopske oepracije žučne kese. Daje se manje krvi, antibiotika i infuzije. Dok kod otvorene operacije debelog creva izlazi iz bolnice posle desetak dana, posle ove operacije izlazi četvrti ili peti dan. Veliki su benefiti i za pacijenta i za bolnicu, navodi dr Miljan Ćeranić.
Minimalno invazivne operacije predviđene su za tumore u početnom stadijumu, dok još nisu veliki, jer je tada rizično izvoditi ovakvu operaciju.
Direktor O.B. Šabac dr Slobodan Popović kaže da je ovo veliki dan za šabačku hirurgiju i uopšte ovu ustanovu. Najavljuje da će se od jeseni raditi još ovakvih operacija, a i da će šabački hirurzi ići u trening centre u Beograd gde će se obučavati za ovakve zahvate. Laparoskopske operacije su se u Beogradu izvodile i ranije,a cilj je da se sada standardizuju da bi se podigao njihov kvalitet.
-Šabačka bolnica će u narednom periodu utrošiti i energiju i vreme da radi što više ovakvih operacija uz pomoć doktora iz radne grupe. Cilj nam je da ovladamo ovom procedurom i implementiramo je u našu ustanovu. Verujem da ćemo kasnije raditi i neke druge operacije ovog tipa, kao što su ginekološke i druge operacije u trbuhu. Naš zadatak je da poboljšamo opremu, radimo treninge i prihvatimo proceduru da bismo ove operacije radili rutinski. Prednost minimalno invazivne hirurgije u odnosu na otvorenu je ta što je trauma za pacijenta mnog manja, manje je bolna, manja je trauma zdravog tkiva i brzi je oporavak, rekao je dr Popović.
Dr Goran Kaljević izrazio je zadovoljstvo što O.B. Šabac sa svojim menadžmentom gledau budućnost. Naveoje da je na šabačkoj bolnici da prihvati procedure i nađe način da opreme bolnicu potrebnim savremenim instrumentima.
Pomoć engleskog stručnjaka
Operacija izvedena u Šapcu deo je Nacionalnog programa za edukaciju iz oblasti kolorektalne laparaskopske hirurgije. Protokol je Ministarstvo zdravlja zaključilo u aprilu. Plan je da se u narednih pet godina što više hirurga obuči za minimalno invazivnu hirurgiju i da se ova procedura implementira u bolnice sekundarnog nivoa širom Srbije.
Srpske hirurge za ove zahvate obučava engleski lekar dr Amdžat Parvajiz, jedan od najvećih svetskih stručnjaka laparoskopske hirurgije debelog creva, kao i robotik hirurgije. Uslov da obuči hirurge u Beogradu za ove zahvate bio je da oni dalje uče tome svoje kolege. Do sada je u Srbiji obavljeno oko 45 ovakvih operacija.

M. M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa