4. oktobar 2018.4. okt 2018.
„MUŠKA KOŠARKA U ŠAPCU“

Sećanje na neke lepše dane

Priča o košarci u Šapcu dana, posebno muškoj, daleko je od prijatne. Klubovi postoje, ali se takmiče tek u četvrtom rangu Srbije, neko bi rekao „betonu“. Ipak, ako motive treba tražiti u prošlosti, onda je njih sasvim dvoljno u sportskoj istoriji Šapca. Pre tri godine nekadašnji košarkaški trener i košarkaški radnik Momčilo Ivanović priču o košarci „Čivijaške republike“ počeo je monografijom o ženskoj košarci, a zaokružio je osvrtom na jači pol. Priče, zapisnici, sećanja aktera i naravno fotografije od dana okupacije 1942. do 2016. Godine stali između korica da podsete, ispričaju, inspirišu.
-Košarka je meni više od sporta. Završetak ove knjige je zaokružena košarkaška priča u Šapcu i jedan veliki ispunjen san, mali deo duga za sve što mi je košarka darovala u životu. Nadam se da će knjige biti motiv da se ponovo košarka kod nas pokrene i grabi napred kao nekada, van očekivanja. Još 80-ih se rodila ideja da stvorim ovakvo delo, da sačuva detalje, priče junaka, ali i svih ljudi koji nisu u centru pažnje, ali svojom posvećenošću mnogo doprinose konačnom uspehu – rekao je autor Momčilo Ivanović.
-Bili smo onda mladi, radovali se životu i otvoreno prihvatali nove ideje. Pojavio se Cale Kerković sa idejom razvoja malih sportova u gradu gde su dominirali fudbal i boks. Napravili smo selekciju i tri godine su bile dovoljne za titulu u užoj Srbiji – priseća se početka 50-ih godina dr Slobodan Jovanović, nekadašnji košarkaš.
-Zlatno doba naše košarke je bio kraj 80-ih i čitave 90-te godine, ali sve prethodne generacije su postavile temelje velikih uspeha. Čast mi je što sam deo košarkaške porodice u Šapcu, što sam učio od Milovana Stepandića, što sam sarađivao sa igračima poput Mikana Grušanovića i što čuvam večne uspomene u mom gradu, gradu sporta – naglasio je bivši igrač IVE Zoran Negovanović.
Druga monografija Mome Ivanovića je doprinos istoriji grada u kome je sport jako važan segment, smatra predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
-Imao sam zadovoljstvo da pričam mnogo sa Momom i dok je nastajala knjiga. Pred nama je još jedno delo koje potkrepljuje tvrdnju da smo grad sporta. Sećamo se uspeha, uspona, padova, jer sve to je deo istorije. Zadivljuje posvećenost autora, entuzijazam, preciznost kojom se predaju radu i u vremenu kada je zaljubljenika u svoj posao sve manje, divno je imati drugačiji primer u svom gradu – ističe Nemanja Pajić.
D.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa