18. oktobar 2018.18. okt 2018.
UGRADNjA KOTLA NA BIOMASU
U OŠ “STOJAN NOVAKOVIĆ”

Ušteda električne energije

U OŠ “Stojan Novaković” protekle srede, počela je sa radom kotlarnica na biomasu, koja je opremljena u okviru projekta “Ugradnja kotla na biomasu i rekonstrukciju kotlarnice u OŠ “Stojan Novaković”. Grad Šabac realizovao je projekat preko UNDP projekta “ Uklanjanje prepreka za romovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji. Projekat je podržan od strane Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.
U Centru za Stručno usavršavanje, tim povodom održan je sastanak predsednika Skupštine grada Šaca Nemanje Pajića sa predstavnicima MInistarstva rudarstva, i energetike, UNDP-a i drugih partnernih organizacija. Početak rada kotlarnice simbolično je obeležen u školi.
- Raduje nas da smo došli do finalne realizacije. Samom otvaranju je prethodio sastanak gde smo mi predstavili sve mere koje radimo u naše, gradu tj. predstavili smo strategiju energetske politike koju smo doneli na Skupštini i samo smo dobili potvrdu da smo na pravom putu. Drago mi je što imamo ugovorene buduće projekte sa relevantnim učesnicima, a to su Institut Vinča, kao i Nemčki Giz. Nastavićemo da sprovodimo odgovorne energetske politike u Šapcu - istakao je Nemanja Pajić.
Sufinansiranje projekta kotlarnice na biomasu za školu je ostvareno u okviru projekta koji implementira program Ujedinnjenih nacija.
-Jednu komponetnu u okviru tog projekta, UNDP sprovodi sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Taj deo se odnosi na sufinansiranje demo projekata energetske efikasnosti. Grad Šabac je konkurisao na javni poziv sa projektom koji je dobar i koji smo motivisali, a to je zamena kotlova na fosilno gorivo sa kotlovima na biomasu. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i njemu treba težiti - rekao je Dragan Urošević, koordinator projekta i predstavnik UNDP-ja.
Energetska efikasnost je od 2013. godine kad je Zakon stupio na snagu jako značajna za Srbiju. Ministarstvo rudarstva i energetike na godišnjem nivou daje iz budžetskog fonda Srbije određena sredstva lokalnim samoupravama za projekte energetske efikasnosti i obnavljanje izvora energije.
- Prvi javni poziv bio je 2014. godine, drugi 2016, a 2017. kombinovani sa UNDP-em i Ministarstvom rudarstva. Šabac je 2016. godine predložio projekat koji je izuzetno značajan za očuvanje životne sredine, uštede električne energije i samim tim uštede budžeta grada. Ministarstvo rudarstva dalo je 2,5 miliona , UNDP 4,5 miliona i grad Šabac 5 miliona. Ministarstvo rudarstva i energetike je do sada renoviralo 40 objekata na razne načine. Sledeće godine se nadamo većem iznosu jer u ovom momentu imamo 60 energetskih menadžera koji će prepoznati projekte i dostaviti Ministarstvu kako bi mogli da ih finansiramo - navela je Dragana Jović, Savetnik na mehanizmima finansiranja energetske efikasnosti obnavljanja izvora energije u Ministarstvu rudarstva i energije Republike Srbije.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa