22. novembar 2018.22. nov 2018.
ODRŽANA TRIBINA O PERSONALNOJ ASISTENCIJI

Usluga neophodna za samostalni život

Tribina “Personalna asistencija – ključ samostalnog života za osobe sa invaliditetom” održana je u petak u prostorijama Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga. Cilj je otvaranje diskusije o boljem ostvarivanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom i razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite predviđene Strategijom socijalne zaštite grada Šapca. Tribina je organizovana u okviru projekta Promocija filozofije samostalnog života i punog građanskog učešća osoba sa invaliditetom koji finansira EU, a sprovodi ga program UN za razvoj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.
Program kod nas realizuju Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom sa Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga i Međuopštinskom organizacijom slepih Šapca. Projektom će se obezbediti podrška samostalnom životu za pet osoba, odnosno biće angažovano pet personalnih asistenata.
Branka Pavlović, voditeljka sastanka smatra da je ovo izuzetno značajna tema jer je usluga prepoznata još odavno i u međunarodnim okvirima. Istakla je da je personalna asistencija jedna od ključnih usluga za punu socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom.
-Da bi osobe sa invaliditetom mogle da učestvuju u svim aspektima društvenog života neophodno je da imaju personalnu asistenciju oko osnovnih aktivnosti na koje se inače potroši previše vremena i energije ako to radi neko ko nije stručan. Iskreno se nadam da će grad Šabac u početku za bar pet personalnih asistenata koji će biti podržani kroz ovaj projekat naći mogućnost da se oni finansiraju iz budžeta. Da to bude usluga koja će ići na javni tender, koju će pružati licencirani pružalac usluge. Pretopstavljam da će biti šanse, u neko dogledno vreme da se ta usluga proširi i na veći broj korisnika, što bi bilo jako značajno, smatra Branka Pavlović.
Asistencija predstavlja praktičnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima koju obučeni asistent pruža osobi sa invaliditetom. Na tribini je istaknuto da je potrebno da osoba sa invaliditetom sama, na osnovu svojih potreba, angažuje osobu koja će joj asistirati, da bi se videle promene u kvalitetu njihovog života.
-Projekat se odnosi na pilotiranje usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Šapcu i prepoznat je kroz Strategiju socijalne zaštite u gradu. Mislimo da postoji dobra osnova da ova usluga zaživi i nakon projektnog finansiranja. Tema i ideja jesu da mi kroz uslugu koja će početi 1. decembra i nekim drgim aktivnostima, zastupničkim radom i razgovorom sa predstavnicima grada, dođemo do toga da se opredeli novac u budžetu i da se počne sa finansiranjem ove usluge, navela je Mimica Živadinović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, koordinator projekta.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa