22. novembar 2018.22. nov 2018.
OBELEŽENO

Sećanjem do znanja

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obeležen je u ponedeljak radionicom za učenike šabačke Ekonomsko - trgovinske škole. Organizator je Urduženje paraplegičara mačvanskog okruga, koje je nosilac projekta „Još uvek vozim“. Predavač na radionici bio je Milan Srdić, koji je ujedno i žrtva saobraćajne nezgode, od kada za kretanje koristi invalidska kolica.
Dilomirani inženjer saobraćaja Milan Srdić podelio je svoja iskustva sa srednjoškolcima, učenicima trećeg razreda ekonomsko trgovinske šklole.
-Stradao sam sa osamnaest godina vozeći se motorom. Nepažnjom i nepoštovanjem saobraćajnih propisa došao sam u ovu situaciju. Nisam nosio kacigu, što je za posledioce imalo dve frakture lobanje, a zadobio sam i tešku povredu kičme, nakon čega sam ostao nepokretan. Iskustva koja delimo sa mladima su značajna jer im pričamo kako smo živeli pre nesreće i čega smo sve morali da se odreknemo nakon iste – ističe Srdić.
Projekat još „Još uvek vozim“ realizuje se u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca i posvećen je bezbednosti u saobraćaju.
-Telo za bezbednost u saobraćaju grada Šapca, svake godine od samog početka akcije „Još uvek vozim“ pruža podršku. Smatramo da je ovo jedan od najboljih načina da obeležimo Svetski dan žrtava nastradalih u saobraćajnim nezgodama. Ovim vidom edukacije veća je verovatnoća da se kod učenika probudi svest o eventualnim rizicima tokom nepažnje u saobraćaju. Koliko je bitno da vode računa o sebi, toliko je bitno da brinu i o drugim učesnicima u saobraćaju. Kada neko svoje lično iskustvo podeli sa mladima je ujedno i benefit. Priča žrtava ostavlja dosta veći utisak, nego kad se o tome uči iz knjiga – istakla je Sandra Mićić,član Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju.
Projekat „Još uvek vozim“ čiji je sekretar Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga Slaviša Savić proširio se na čitavu Srbiju, a podršku je pružila Agencija za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa