22. novembar 2018.22. nov 2018.
REGIONALNI POSLOVNI LIDER RPK VALjEVO, MILENCA SREĆKOVIĆ, DIREKTORKA SET-a

SNAGA JE U ZNANjU I ORGANIZACIJI

“Od početka imamo jasnu poslovnu viziju: da napravimo svetski kvalitetan tim koji će se baviti sistemskim inženjeringom. Do tog cilja smo došli zahvaljujući uverenju da snaga leži u znanju i organizaciji, a da je svaki uspeh još veći ukoliko ga podelimo sa drugima”, ističe Milenca Srećković, direktorka SET-a
“Nagradu za regionalnog poslovnog lidera” koju dodeljuje Regionalna privredna komora Valjevo onima koji su se posebno istakli na polju upravljanja i rukovođenja, dobila je Milenca Srećković, direktorka SET-a Šabac. Prošlogodišnja “Žena zmaj” po odluci Udruženja poslovnih žena Srbije, rukovodilac firme koja trenutno zapošljava 180 ljudi, od kojih je preko pedeset sa fakultetskim diplomama, ističe za “Glas Podrinja”, da tajna uspeha leži u jasno postavljenoj poslovnoj viziji, te da je aktuelno priznanje od posebne važnosti jer dolazi u godini jubileja kao svojevrsna podrška i potvrda dosadašnjeg razvoja. Sa druge strane, iako je zvanje “Regionalnog poslovnog lidera” namenjeno pojedincu, ono je rezultat kvalitetnog timskog rada utemeljenog na ideji da snaga počiva na znanju i organizaciji, kao i konstantne potrebe delovanja u interesu celokupne zajednice.

Svetska, a šabačka
Preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju SET osnovano je 2003. godine. Dosadašnje iskustvo se meri sa preko 1.000 objekata u projektovanju, do preko 100.000 kvadrata prostora u izvođenju. Tim, kao ponos i fokus poslovanja podeljen je u tri organizacione celine: Projektnom birou, Sektoru izvođenja i Administrativnom sektoru.
-Doneli smo odluku da osnujemo firmu u trenutku kada smo shvatili da naša deca odrastaju i sve češće spominju odlazak u inostranstvo. Glavna zamisao nam je bila da napravimo radni prostor koji će zadovoljiti potrebe za znanjem u intelektulanom smislu, ispuniti osnovne društvene uslove, ali i finansijski podržati zaposlene sa platom sa kojom može solidno da se živi. Želeli smo da napravimo firmu koja će raditi sa celim svetom, ali se fizički neće izmeštati iz Šapca, ne bi li motivisali našu decu da ostanu ovde, a istovremeno se osećaju kao građani sveta- objašnjava Milenca Srećković.
Od aktuelnih projekata, direktorka SET-a izdvaja izgradnju 80.000 m2 stambenog prostora “Zemunskih kapija” u Beogradu, odnosno 700 stanova od kojih će polovina biti završena do sredine 2019. godine, a ostatak 2020, potom stanove kompleksa “Centar 5” u Šapcu koji kupcima treba da budu na raspolaganju u maju, dok su u fazi projektovanja fabrike u metalskoj i hemijskoj industriji, kao i objekat kulturnog centra u Novom Sadu.
Poseban ponos čini poklon gradu u godini jubileja SET-a - Projekat idelane škole.
-Trudimo se da uradimo projekat idealne škole, jer od načina na koji se obrazuju naša deca zavisi i naša budućnost- tvrdi Milenca Srećković.

Vratiti veru u
vrednost obrazovanja
Po rečima ovogodišnjeg regionalnog poslovnog lidera kvalitet jednog tima zavisi od količine znanja koje u njega unose članovi. Zbog toga se u ovoj šabačkoj firmi akcenat stavlja na obrazovanje.
Kako bi podmladili tim, ali sa druge strane učestvovali u izgradnji jednog novog, boljeg sistema, godinama u nazad SET stipendira učenike i studente. Neki od njih kasnije dobiju priliku da ovde odrade stručnu praksu, a neki i mogućnost stalnog zaposlenja.
-Mladim ljudima treba vratiti veru u vrednost znanja. Svet traži stručnjake, a taj trend bi trebao da zaživi i kod nas. Trenutno je dosta onih koji misle da škola ne služi ničemu, da sve što treba da znaš o poslu naučiš kada se zaposliš. Iskreno verujem da nije tako. Izgrađujemo sebe od detinjstva, tada trasiramo put koji ćemo kroz samospoznaju dorađivati, ali pri tome u svakom trenutku moramo znati svoje obaveze.
Program stipendiranja smo počeli pre šest godina. Tada smo radili samo sa studentima, i to je uglavnom bila neka vrsta materijalne pomoći. Danas je to mnogo ozbiljnije. Sa našim stipendistima potpisujemo ugovor kod notara, sa jasno preciziranim obavezama obe strane. Tako mladom čoveku ulivamo utisak ozbiljnosti i odgovornosti. Cilj je da ih naučimo da budu vredni, ali i da im ulijemo poverenje da znanje i veštine neophodne za posao kojim planiraju da se bave mogu da steknu i koriste ovde- objašnjava Milenca Srećković.

Mi gradimo
svoje partnere
U SET-u kažu da ulaganjem u obrazovanje mladih, skoro rodbinskim odnonsom prema podizvođačima i zaposlenima, oni grade svoje partnere i aktivno učestvuju u stvaranju funkcionalnijeg sistema i boljeg poslovnog okruženja.
-Ima firmi sa kojima radimo petnaest godina, onih kojima smo pomogli da se usmere, da utemelje svoj posao. Koliko nam je bitno da u našu firmu dođu radni i sposobni ljudi, toliko nam je bitno da takvi radnici postoje i u drugim preduzećima, bez obzira da li se radi o javnom ili privatnom sektoru. Trudimo se da napravimo sistem u kojem svi možemo normalno da poslujemo- ističe direktorka SET-a, firme u kojoj je vera u mladost i nove tehnologije, želja za sistematizovanjem i deljenjem dobre prakse, dovela do osnivanja novog preduzeća koje se bavi informacionim tehnologijama.
-Kako smo rasli tako smo se i digitalizovali i postali firma koja ima svoj poslovni informacioni sistem. Iz toga se vremenom razvilo posebno preduzeće SET++ koje vodi naš sin Miloš. Ovde je zaposleno 12 ljudi, a informacioni sistem koji nama pomaže u poslovanju, sada se nalazi i na tržištu- kaže Srećkovićeva, i dodaje:
-Ništa ne možemo da gradimo sami. Za realizaciju svake zamisli potrebni su ljudi. Kao firma u kojoj je to prepoznato od samog početka, u svakom trenutku se trudimo da našim partnerima obezbedimo dobre uslove poslovanja, a našim zaposlenima ambijent u kojem se osećaju sigurno i zadovoljno. Trudimo se da im stvorimo okruženje u kojem mogu da se prepuste svom životu i radu. U svakom trenutku smo podrška našim zaposlenim i njihovim porodicama, jer mi sa tim ljudima zajedno stvaramo, a od ove godine zajedno i trošom, odnosno delimo dobit sa njima- ističe direktorka SET-a, koja sa ponosom ističe da je njihova “poslovna” porodica u godini jubileja postalo bogatija za 12 beba.
Obnovljena ideja donatorstva
U maju 2013. preduzeće SET je izgradilo i pustilo u pogon fabriku betona kapaciteta 60 m3 gotovog proizvoda na sat. Prvi proizveden materijal upotrebljen je za izlivanje temelja crkve u Vitojevcima. Svetinje koju je još otac Milencinog muža Živka, Momčilo Srećković imao želju da obnovi, ali se u realizaciji nije moglo dalje od kapele sa starim zvonom.
Zahvaljujući angažmanu Milence i Živka na oživljavanju ideje donatorstva i zajedništva, nova vitojevačka crkva je postala realnost, dok je sam život u ovoj seoskoj zajednici dobio nov kvalitet.
-Crkva kao i selo ima živopisnu istoriju. Proteklih deset godina smo na njoj sistematično radili, uporedo uređujući i celo selo. Rešavali smo mnoga pitanja. Od komunalnih problema, preko urbanističkog plana sela, projekta crkve, građevinske dozvole. Prvi beton iz naše fabrike betona je otišao u temelje...
Međutim, ono čime smo se rukovodili od samog početka je ideja da to ne bude ktitorski objekat, već da se oko njega okupi cela zajednica. U selu ima oko 170 kuća, i svi učestvuju u izgradnji. Svake godine se neki značajni deo posla obavi, a Vitojevčani su još dok su bili samo temelji tu slavili Božić, a sada, kad je crkva pokrivena, postala je mesto gde se venčava i krštava.
Vrlo zanimljiv podatak je, da je dečak koji je poslednji kršten u staroj vitojevačkoj svetinji koja je uništena u poplavi 1932, deda momka koji se u novoj crkvi prvi venčao.
Takođe, početak obnove crkve kao da je simbolično udahnuo, nov život selu. Pre pet godina ovo je bilo siromašno mesto, sa malo dece, a sada nema kuće gde neko nije zaposlen, a u selu je preko četrdesetoro dece- kaže Milenca Srećković.

Milenca Srećković je diplomirani građevinski inženjer - u oblasti hidrotehnike diplomirala je na Građevinskom fakultetu univerziteta u Beogradu 1983.g., među prvima u svojoj generaciji, kao stipendista preduzeća “Energoprojekt” iz Beograda. U profesionalnoj karijeri rukovodila je radom šabačkog “Vodovoda”, građevinskog preduzeća “Tina”, a u novembru 2003. Godine, sa suprugom Živkom, osnovala je Preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju “SET” koje danas predstavlja regionalnog lidera u ovoj oblasti.
T.Trifković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa