13. decembar 2018.13. dec 2018.
Uvećane subvencije “bude” stočarstvo
SINIŠA ERIĆ, PREDSEDNIK
UDRUŽENjA GOVEDARA BOGATIĆ

Uvećane subvencije “bude” stočarstvo

Mačva je od ranije poznata kao stočarski kraj. Nažalost iz raznoraznih razloga broj utovljene stoke koji proizvedu ovdašnji stočari stalno stagnira. Posebno je to izraženo u tovu junadi.
Za očekivati je da najnovija rešenja nadležnih, zaustave dugogodišnji negativan trend u ovoj oblasti rada. Ovdašnji stočari s puno optimizma gledaju mere Ministarstva poljoprivrede da povećaju subvencije na tov junadi sa deset na petnaest hiljada dinara, a pozdravljaju i potpisivanje ugovora sa Turskom o uvećanom izvozu junećeg mesa u ovu zemlju.
- Cilj našeg Udruženja je pre svega edukovanje i pomoć stočarima Mačve. Organizujemo sastanke i seminare, na koje pozivamo stručnjake iz oblasti govedarstva koji drže predavanja i odgovaraju na pitanja. Želimo da se stočari više udružuju, formiraju zemljoradničke zadruge i tako pomognu sami sebi. Istakao bih s tim u vezi napore ministara Krkobabića i Nedimovića, kaže Siniša Erić, predsednik Udruženja govedara Bogatić.
Namera im je da zvaničnicima u ovoj oblasti predstave potencijale kraja, posebno u oblasti stočarstva i pomognu u osnivanju, bar četiri nove zadruge, kako bi uz kreditnu podršku države što više članova manjih domaćinstava moglo da egzistira na selu.
U tom cilju Erić vidi i saradnju sa ovdašnjom srednjom školom.
- Naša ideja je da se ovde obezbedi čitav proizvodni i preradni ciklus, jer jedino tako možemo imati isplativo stočarstvo. S tim u vezi predlažem otvaranje mini klanice i mlekare u Bogatiću. Tako bi osim veće zaposlenosti ostvarili kvalitetniju i isplativiju proizvodnju na selu i omogućili mladima da ostvaruju zaradu i žive na svojim ognjištima, dodaje Erić.
Udruženje govedara u ovom kraju postoji deset godina. Trenutno okuplja 48 članova sa tendencijom povećanja.
Saradnja sa državnim strukturama na lokalnom nivou je zadovoljavajuća, a Erić apeluje da to bude i na višem nivou, budući da je reč o tipično poljoprivrednom kraju.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa