13. decembar 2018.13. dec 2018.
Zajednički pogled u budućnost
DELEGACIJE KEFALONIJE U ŠAPCU

Zajednički pogled u budućnost

Šabac je u sredu posetila delegacija grčkog ostrva Kefalonija i bratskog grada Argostolija, predvođena počasnom konzulom Srbije na ovom ostrvu dr Viktorom Ruhotasom. Prijem za njih je u Gradskoj kući upriličio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić sa svojim saradnicima.
-Došli smo u opštinu Voždovac u zvaničnu posetu, ali red je da bar na jedan dan dođemo i u bratski grad Šabac. Argostoli i Šabac povezuju čvrsti odnosi od 1995. godine i naša saradnja je uvek bila intenzivna. Nastavlja se saradnja između zbratimljenih gimnazija naša dva grada, a na proleće će početi i razmena učenika. Saradnja između dve bolnice počela je pismom iz Šapca pre oko osam meseci, a Upravni odbor u Argostoliju je sa oduševljenjem prihvatio tu ideju i sada se čeka odgovor iz Ministarstva. Postoji obostrana želja za saradnjom između advokatskih komora Šapca i Kefalonije. Trudim se da opravdam zvanje počasnog konzula i radim najbolje što mogu, rekao je Viktro Ruhotas i zahvali Nemanji Pajiću na gostoprimstvu i “izvanrednom prijemu”.
Pre više od godinu dana Šabac je dobio ulicu u glavnom gradu Kefalonije, a u februaru je jedna ulica u Šapcu ponela naziv Ulica Argostoli.
-Svaki put kada se sretnemo sa našim dragim prijateljima sa Kefalonije podsetimo se koliko su grčki i srpski narod prijateljski i bratski i koliko smo kroz istoriju zajedno proživeli. Posebno je lepo znati da se okrećemo budućnosti. Pored standardnih kulturnih i sportskih razmena, naša saradnja se proširuje. Sada će ona biti na više polja. Đaci, inženjeri, advokati, bolnice će pomagati jedni drugima u ostvarivanju što boljih rezultata. Dobro je što ne čekaju svi da Grad učini nešto za njih, nego su i sami počeli da preduzimaju prve korake. Sve više Šapčana će biti na Kefaloniji, ali će i oni dolaziti kod nas, rekao je Nemanja Pajić.
Delegaciju sa Kefalonije su činili i George Katsivelis, zamenik gradonačelnika Kefalonije, Gerasimos Timoteatos iz Hotelske asocijacije Kefalonije i Aleka Kotsilini, sekretar Društva grčko-srpskog prijateljstva. Kotsilinijeva je posebno emotivno doživela povratak u Srbiju i kroz suze se prisetila dece bez roditelja koja su boravila kod njih posle bombardovanja. Istakla je da je tom prilikom stekla još jednog sina, Dušana, sa kojim se, kao i sa njegovom porodicom, susrela prilikom ovog dolaska u Srbiju.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa