13. decembar 2018.13. dec 2018.
Pojava azijskih bubamara

Narandžaste proždrljivice

Česte pritužbe građana se zabeležene u našoj službi. U sunčanim jesenjim danima, masovne pojave azijskih bubamara su primećene na fasadama kuća sa tendencijom ulaženja u objekte.
Trenutna masovna pojava azijskih bubamara nas je obavezala da građane informišemo o datoj vrsti.
Azijska bubamara (Harmonia axuridis Pallas) je tipična po izgledu i ne razlikuje se puno od ostalih vrsta bubamara. Početkom 80-ih godina XX veka zvanično je uneta u SAD, kao biološki agens u borbi protiv biljnih vaši. Brzo se aklimatizovala i postala dominantna bubamara u novoj sredini. Posle 20 godina brzo se raširila po SAD, Kanadi, Južnoj Americi, Evropi. . . Kod nas je prvi put zabeležena 2008. godine na teritoriji Nacionalnog parka Fruška Gora.
U jesen kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem. Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju(prezimljavanje).
Po načinu ražmnožavanja, vrsta H. axuridis ima potpuni ciklus razvića, prolazi kroz stadijume jajeta, četri larvena stupnja, prepupa, pupa i imago. Prosečan broj generacija je 2, ali u povoljnim klimatskim uslovima može da razvije i do 4 generacije godišnje. Dužina života zavisi od uslova sredine, ali prema podacima iz literature 15-20% populacije živi i do 3 godine.
U pogledu ishrane, hrane se lisnim vašima i štitastim vašima, larvama predatora. Vrlo su proždrljive, dnevno pojedu i do 600 vaši. Zahvaljujući svom ogromnom apetitu larva azijske vrste bubamare poješće za 4-5 nedelja deset puta više hrane no što je sama teška.
Takođe su i fitofagne, prave štete na zrelim plodovima voća. Zbog izraženih invazivnih osobina potiskuje druge vrste predatora na putu u potrazi za hranom.
Kad je bubamara u opasnosti brani se ispuštanjem hemolimfe iz nožnih zglobova. Zbog sadržaja kokocinelina odbija većinu ptica i mrava. Kad ih nađete u kući, ne bi ih trebalo ubijati mehaničkim putem, preporuka je da se izbrišu lagano metlom ili usisivačem da ne bi došlo do prljanje zidova i ispuštanje neprijatnog mirisa.
Ova vrsta za sada ne prestavlja ekonomski značajnu štetočinu. Korisnost ovih insekata se ogleda u smanjenju populacije lisnih vaši. Svetski stručnjaci rade na pronalaženju načina da kontrolišu populaciju azijskih bubamara istražujući potencijalne prirodne neprijatelje, koji bi smanjili brojnost. Otporne su na biljne bolesti i parazite. Proučavanje njene bioekologije u klimatskim uslovima naše zemlje tek predstoji.

Dipl. ing Slobodan Gošić savetodavac za zaštitu bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa