13. decembar 2018.13. dec 2018.
ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA UDRUŽENjA
POTOMAKA RATNIKA OD 1912-1920

ZA NEZABORAV I OČUVANjE TRADICIJE

Zamislite jedan stoletni hrast na Ceru. Tad je bio žir i pao, kao ona vojnikova breskva. Danas nam trebaju deca, mladost, da oni ovo ponesu kroz naredne vekove, da se prenosi sa kolena na koleno, jer priroda neumitno čini svoj sled
Nakon višegodišnje inicijative u Koceljevi je prošle srede održana osnivačka skupština opštinskog udruženja potomaka srpskih ratnika od 1912-1920 pod nazivom “Vojvoda Stepa Stepanović” čiji je cilj očuvanje i razvijanje tradicije slavne prošlosti. Na čelu ove organizacije biće Dragan Đermanović a članovi Upravnog odbora su Slavica Ranković, Veroljub Babić, Ranisav Buljubašić, Miloš Antonić, Aca Matić i Milovan Pavlović.
–Sto godina prođe od završetka Prvog svetskog rata, a Koceljeva nije imala ovo udruženje. To je sramota, posebno ako se zna da je vojvoda Stepa na početku Cerske bitke komandovao iz naše opštine- ocenio je predsednik opštinskog udruženja Dragan Đermanović.
Ciljevi udruženja su čuvanje i razvijanje tradicije slavne prošlosti sa težištem na period od 1912-1920, kroz odavanje pošte poginulim i umrlim ratnicima, obeležavanje godišnjice značajnih događaja iz istorije srpskog naroda, održavanje akademija, predavanja, posete mestima i spomenicima od istorijskog značaja u cilju razvijanja viteštva, junaštva i samopoštovanja kao uzvišenih osobina i vrlina koje su krasile vojnike, starešine srpke vojske i narod...
–Očekujem da narednu godinu iskoristimo za pravljenje matične evidencije učesnika rata sa područja ove opštine. Zato nam je važna pomoć svih da bi popisali sve oni koji su bili u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, jer je svaka kuća imala nekoga ko je bio učesnik ovih ratova. Skupština udruženja će imati 31 člana i pokušaćemo da obuhvatimo što više mesnih zajednica. Poseban akcenat će biti na Draginju jer je važno da se spomen bista vojvodi Stepi uredeno održava. Važno je prikupiti što više podataka i napraviti pravu bazu, zapisati, jer sve što nije zabeleženo kao da se nije ni dogodilo- poručio je Đermanović.
Među gostima na osnivačkoj skupštini bio je predsednik okružnog odbora ovog udruženja, pukovnik u penziji Slobodan Živanović koji je podsetio da svako od nas ima svoju ličnu priču jer smo potomci ratnika a da živih predaka iz slavnih ratova nema.
–I zato je bilo neophodno da uhvatimo poslednje reslove i iz druge, a evo i treće ruke, čujemo te priče, da ih zabeležimo, da zadržimo taj kontinuitet. Zamislite jedan stoletni hrast na Ceru. Tad je bio žir i pao, kao ona vojnikova breskva. Danas nam trebaju deca, mladost, da oni ovo ponesu kroz naredne vekove, da se prenosi sa kolena na koleno, jer priroda neumitno čini svoj sled i tako mora da bude- rekao je predsednik okružnog odbora i dodao da je ovo nestranačka i neprofitabilna organizacija posvećena čuvanju tradicije naših predaka kako bi im se na neki način odužili za sve ono što su ugradili u temelje naše otadžbine.
–Njihov zavet je bio “Nemojte nas zaboraviti”. Mi ne treba i ne smemo da ih zaboravimo. Zabeležite priču, događaj. Ima izvanredno vrednih dokumenata kod porodica koje treba pronaći, objaviti. Ja sam imao sreću da sam naišao na ratni dnevnik komandira čete iz Prvog svetskog rata. Ratnih dnevnika ima i od kaplara i od majora i od generala ali ne i od komandira čete. Siguran sam da se i ovde u ovom kraju nalaze tako vredni biseri. Vaša sredina, vaša opština je bila pruga širokog koloseka gde je jurnula srpska vojska sa vojvodom Stepom da brani, odbrani, izvojuje prvu slavnu našu pobedu na Ceru- istakao je pukovnik Živanović i izrazio veliko zadovoljstvo i ponos zbog konačnog osnivanja udruženja u Koceljevi izgovarajući epitaf Krstivoja Ilića:” Ovaj rat su dobili seljaci i vojvode, sinovi seljaka, i kaplari i studenti đaci i nesrećna svaka srpska majka.”
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa