7. februar 2019.7. feb 2019.
Očekuje se uvođenje  misije za Srbiju
KOMITET ZA MONITORING SAVETA EVROPE
NA SEDNICI U BEOGRADU

Očekuje se uvođenje misije za Srbiju

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je najavio da će na ovoj sednici izneti nove dokaze o tome kako je Aleksandar Vučić zarobio državu, kidnapovao medije i urušio institucije, a posebno u vezi sa poslednjim lokalanim izborima u Lučanima
Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope sinoć je zvanično započeo posetu Beogradu skupom u Kombank dvorani. Članove ovog Komiteta ugostili su domaćini iz Šapca, Čajetine, i beogradske opštine Stari Grad.
Planirano je da posle svečanog otvaranja skupa bude organizovana kratka prezentacija o problemima lokalnih vlasti u Srbiji. Centralni događaj je zatvorena sednica Komiteta za monitoring koja je zakazana za danas.
Na sednici Komiteta je planirano da se razmatraju svi dosadašnji dokazi koje su predstavnici nezavisnih lokalnih samouprava iz Srbije izneli pred telima Saveta Evrope o pritiscima republičke vlasti koje doživljavaju uprave tih gradova.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je najavio da će na ovoj sednici izneti nove dokaze o tome kako je Aleksandar Vučić zarobio državu, kidnapovao medije i urušio institucije, a posebno u vezi sa poslednjim lokalnim izborima u Lučanima.
- Organizovaćemo i susret članova Komiteta za monitoring Saveta Evrope sa predstavnicima građanskih protesta, koji se već nedeljama održavaju u gradovima širom Srbije, kako bi i od građana direktno mogli da čuju zbog čega su nezadovoljni aktuelnom vlašću - rekao je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca očekuje da Komitet za monitoring Saveta Evrope uvaži sve dokaze koji su im prezentovani i koji će im biti dostavljeni na ovoj sednici.
- Za nas su dokazi sa izbora u Lučanima krucijalni. Oni dokazuju da je u Srbiji nemoguće imati fer i poštene izbore. Očekujem da posle sednice Komiteta u Beogradu bude odlučeno da se uvodi misija za Srbiju koja će pratiti sve ono što se dešava kada je reč o demokratiji, pravu, slobodi medija - dodao je Zelenović.
On je naglasio da je pravilo Komiteta da odluku o uspostavljanju misije nikada ne donosi u zemlji za koju se ona traži, već na prvoj narednoj sednici koja će biti održana u drugoj zemlji.
Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da održi sednicu u Beogradu nakon što su predstavnici drugih zemalja iz evrope pokazali interesovanje za pritiske na lokalnu vlast u Srbiji o kojima su pred Savetom Evrope jesenas govorili gradonačelnik Šapca Zelenović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.
Izlaganje gradonačelnika Šapca u Strazburu, u kojem je izneo niz dokaza o pritiscima i ucenama na Grad Šabac i opštine u Srbiji u kojima se na vlasti ne nalazi Srpska napredna stranka, navelo je Komitet za monitoring da sledeće zasedanje organizuje baš u našoj zemlji kako bi se detaljnije upoznali sa situacijom na nivou lokalne vlasti.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa