14. februar 2019.14. feb 2019.
Panel debata

Društveno angažovanje građana – Dom JNA

Preksinoć se, u Šabačkoj sinagogi, održala panel debata na temu „Društveno angažovanje građana – Dom JNA“. U okviru projekta „Kada znam, mogu da delujem“, finansiranog od strane organizacije „Crta“, Asocijacija DUGA organizovala je ovaj projekat. Debatu su predvodili Igor Marsenić, član šabačkog gradskog veća, Marko Gavrilović, arhitekta i Marko Aksentijević, aktivista udruženja „Ministarstvo prostora“, a prisustvovao je i gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović. Okosnica ovog razgovora bila je važnost društvenog angažovanja u vezi sa zgradom Doma JNA, koja će krajem ove godine biti obnovljena i dobiti novu namenu.
-Samom inicijativom grupe građana prema Zavodu za zaštitu spomenika kulture ova zgrada je i uvrštena na listu objekata koji su od posebnog značaja za kulturnu baštinu Srbije, rekao je Igor Marsenić i pozvao sve zainteresovane da se priključe.
Arhitekta Marko Gavrilović je objasnio kako je počeo ovaj projekat.
-Ja sam emotivno reagovao na jednu objavu da će zgrada biti porušena, ostavio sam komentar na fejsbuk stranici gradonačelnika, taj komentar je u roku od jednog dana imao oko 80 lajkova. Sutradan mi se javila prijateljica koja nema Fejsbuk, ali je preko svoje prijateljice čula za to i izrazila želju da nešto pokrenemo, rekao je Marko Gavrilović i objasnio da su nakon toga prikupili preko 30 potpisa šabačkih arhitekti, i tako je sve počelo.
Narednih 8 utoraka od 18 časova u Šabačkoj sinagogi održavaće se ove debate, a svi su dobrodošli da izlože svoje ideje i predloge.

N. Marjanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa