28. februar 2019.28. feb 2019.
PONOVO LIGA ŠAMPIONA
VATERPOLO: REGIONALNA A1 LIGA

PONOVO LIGA ŠAMPIONA

Najjači splitski klub, učesnik Lige šampiona u Šapcu. Bez imperativa, ali uz želju za dokazivanjem. Odlična provera pred Zvezdu
Već smo pričali o rivalima vaterpolista ŠAPCA sa aspekta njihove velike prošlosti, međutim, uz priču o titulama najjače lige Sveta nekada, uspesima na evropskim plivalištima, uvek treba napomenuti kako na našem bazenu imamo priliku da vidimo i sjajnu sadašnjost, vrhunske predstavnike, klupske institucije ovog sporta u svetu. „Čivijaši“ su delili megdane sa četiri učesnika Lige šampiona i dva učesnika Evrop kupa, šampionima svojih zemalja, pobednicima domaćih kupova. Naredni rival koji dolazi na Gradski bazen, splitski JADRAN, samo je jedan u nizu takvih.
Splićani su prošlost oslikana sa dve titule šampiona Evrope (1992. i 1993. godine), jedno finale LEN kupa, devet jugoslovenskih titula (dve pre rata i sedam posleratnih), a pre svega činjenicom posebno važnom za, ne baš toliko profitabilan sport kao vaterpolo, da traju 99 godina! a naredne će proslaviti i vek postojanja. Ipak, JADRAN je i sadašnjost koja kaže da se u Splitu ove sezone gleda Liga šampiona, da su na putu do nje eliminisali velikog imenjaka iz Herceg Novog. U takmičenju po grupama nisu izborili četvrtfinale, ali su uspeli da pobede italijanski „Sport menadžment“, jednog od favorita za evropsku titulu, dok su na Jadranu igrali nerešeno sa još jednim favoritom na evro sceni, „Jugom“ i to u Dubrovniku. Sadašnjost je i sigurno učešće najboljeg od tri splitska kluba, na finalnom turniru A1 lige. Ekipu predvodi svima poznati Aljoša Kunac, nekadašnji reprezentativac Hrvatske, osvajač svih klupskih i reprezantitvnih trofeja. Uz njega tu su još Šetka i Zović, kao najbolji strelci tima.
Svaka utakmica je Šapčanima važna, no uz opstanak u A1 ligi, uveliko u klubu razmišljaju i o domaćem takmičenju. Ove sezone ponovo se bodovi iz Lige prenose na domaći nivo i zato je meč drugog martovskog vikenda u Beogradu izuzetno važan u odlučivanju ko će Super ligu početi kao prvi, a ko kao drugi. To su pozicije uz koje se „slaže“ epitet prvog i drugog favorita Srbije. JADRAN je odlična prilika za uigravanje, ali i suviše veliko ime i mogući spektakl da bi se, bar tokom ta 32 minuta efektivne igre, mislilo o Zvezdi.
Borba za titulu
Ove sezone će se za titulu vaterpolo šampiona Srbije boriti šest ekipa u Super ligi. Mini šampionat će činiti tri ekipe iz A1 lige: ŠABAC, C. ZVEZDA, PARTIZAN, kao i tri od četiri najbolje srpske ekipe iz A2 lige. RADNIČKI (KG) i VOJVODINA su sigurni, a treći tim će biti ili niški NAIS ili VALjEVO, trenutno su Nišlije bliže.
U novo takmičenje se prenose bodovi iz međusobnih duela u Regionalnoj ligi, a utakmice će igrati ekipe koje se nisu sastajale ove sezone.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa