11. april 2019.11. apr 2019.
PORAŽAVAJUĆI REZULTATI TESTIRANjA
UČENIKA NA TERITORIJI ŠAPCA

Crveni alarm za roditelje

Na teritoriji grada Šapca, sprovedeno je testiranje na uzorku od 100 učenika oba pola, uzrasta od 10 do 12 godina, sa ciljem utvrđivanja telesne posture i strukture. Istraživanje je realizovano na Gradskom bazenu, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Šapca, u saradnji sa OŠ „Jevrem Obrenović“.
Rezultati su prilično poražavajući kada je u pitanju gojaznost i držanje tela. Čak 23% ispitanih učenika nalazi se u zoni gojaznosti, a 15% njih u zoni predgojaznosti. Podsećanja radi, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je gojaznost za najveći problem javnog zdravlja u 21. veku. Svet je suočen sa epidemijom koja zahvata sve strukture stanovništva, a uzročnik je smrti 38 miliona ljudi godišnje.
Rezultati ispitivanja držanja tela su alarmantni. Pojedinačno je testirano osam segmenata, (po svetski standardizovanoj metodi dr Napoleona Volanskog): držanje glave, ramena, lopatica, kičmenog stuba, trbušnog zida, oblik grudnog koša, nogu i držanje stopala. U četiri kategorije primećen je izuzetno visok procenat lošeg držanja sa manjim i većim odstupanjem od normalnog položaja. Postura držanja glave nepravilna je kod čak 80% učenika, a držanja ramena kod 65% ispitanika. Situacija nije bolja ni kod posture držanja kičmenog stuba – loša je kod 56% učenika, a 80% njih imaju pogrešnu posturu držanja kičmenog stuba.
Savremeno doba, gde su kompjuterizacija i automatizacija preuzele primat, a fizičke aktivnosti drastično smanjene, uzrok je ovakvih rezultata. Živimo u eri mobilnih telefona i interneta koji imaju poguban uticaj na našu decu. Pravilna postura i ishrana trebalo bi da se nalaze na samom vrhu piramide, zato što su osnovni preduslovi dobrog zdravlja, normalnog rasta i razvoja svakog deteta.
Ohrabruje činjenica da su na postavljeno pitanje: „Smatrate li da imate manjak fizičke aktivnosti?“ testirani učenici odgovorili potvrdno, u ogromnoj većini (74%).
Na nama je da im obezbedimo uslove za nesmetan rast i razvoj!
Realizatori projekta su Nikola Đokić, diplomirani fizioterapeut, Marija Maletić, profesor fizičke kulture, Nemanja Ličanin, profesor fizičke kulture, Nataša Managa, profesor fizičke kulture, Milivoj Branković, profesor fizičke kulture, Dušan Mihilović, student apsolvent i Zoran Ljubišić, profesor fizičke kulture. Stručni saradnici su: dr Nenad Baštovanović, specijalista pedijatrije iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Šabac i dr Nikola Topalović, specijalista sportske medicine, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Podaci iz 2006. i 2013. pokazuju značajan porast gojaznosti među populacijom od 7 do 14 godina na teritoriji Republike Srbije. Sa 8,5 (2006) procenat je porastao na 13, 7 (2013). Negativan trend porasta gojaznosti nije prisutan samo u Srbiji, nego je reč o epidemiji na svetskom nivou.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa