18. april 2019.18. apr 2019.
Nov  kvalitet rada u šabačkom zdravstvu
GASTROENTEROLOG SA VMA ZAPOSLEN U OPŠTOJ BOLNICI

Nov kvalitet rada u šabačkom zdravstvu

Imao sam sreće da sam radio sa vrhunskim stručnjacima koji su mi preneli znanje. Savladao sam brojne dijagnostičke i terapijske procedure, naročito kada su u pitanju endoskopske veštine koje su zlatni standard, naveo je dr Aleksadnar Micić. -Sigurno je da dr Micić donosi nov kvalitet rada jer vlada nekim procedurama koje se ne rade rutinski u Opštoj bolnici, istakao je direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović
Opšta bolnica “Laza K. Lazarević” dobila je prošlog ponedeljka stručno “pojačanje”. Reč je o dr Aleksandru Miciću, specijalisti interne medicine i subspecijalisti gastroenterologije, koji je do prošlog meseca bio zaposlen na Klinici za gastroenterologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Rođeni Šapčanin, osnovnu i srednju školu je završio u ovom gradu, posle čega je otišao na odsluženje vojnog roka i studije. Nakon što je četiri godine proveo kao aktivno vojno lice, sa činom potpukovnika, na poligonu u Nikincima, od 1999. godine bio je stalnozaposlen na VMA.
-Sa porodicom sam odlučio da se vratimo u Šabac i ostvarila mi se želja da ponovo radim u bolnici u kojoj sam stažirao. Verujem da ću dati svoj maksimalan doprinos pacijentima i trudiću se da svoje znanje nesebično podelim sa kolegama i da unapredimo gastroeneterologiju, a pogotovo endoskopiju u šabačkoj bolnici. VMA važi za renomiranu ustanovu, a Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju je vrhunska i po kadru i po opremljenosti. Imao sam sreće da sam radio sa vrhunskim stručnjacima koji su mi preneli znanje. Savladao sam brojne dijagnostičke i terapijske procedure, naročito kada su u pitanju endoskopske veštine koje su zlatni standard, naveo je dr Aleksadnar Micić i izrazio prijatno iznenađenje opremljenošću šabačke bolnice endoskoposkom opremom, te je istakao da u tehničkom delu nema mnogo razlike sa VMA.
Direktor šabačke bolnice dr Slobodan Popović istakao je da je retkost da lekar sa tercijlanog nivoa, odnosno iz klinike dođe u opštu bolnicu, ali da je to veliki dobitak za ovu ustanovu. Nedavno je bolnica ostala bez dva lekara gastroenterologa, jedan je preminuo, dok je drugi otvorio privatnu praksu. Vizija je da se odsek gastroenterologije razvije. Prema rečima dr Popovića, jedan mladi lekar primljen na specijalizaciju ove oblasti i dolaskom dr Micića lista čekanja za kolonoskopske i gastroskopske preglede biće smanjenja duplo.
-Sigurno je da dr Micić donosi nov kvalitet rada jer vlada nekim procedurama koje se ne rade rutinski u Opštoj bolnici. Pored toga što smo dobili vrsnog stručnjaka, dobili smo i edukatora mladih lekara. Tek ćemo videti u nekoj perspektivi koliki je njegov značaj i za bolnicu i za građane. Mi smo u prethodnom periodu oformili endoskopski kabinet u službi hirurgije, opremili ga i poslali jednog hirurga na edukaciju za gastroendoskopiju. Sada imamo dva hirurga obučena za procedure gastroskopije, rekao je dr Popović i obrazložio da je u planu da gastroenterolozi i obučeni hirurzi pomognu hirurzima da krvarenja “iz čira” zbrinu nehirurškim putem, odnosno minimalno invazivno – endoskopski.
Dolazak stručnjaka sa VMA nije jedina lepa vest u šabačkoj bolnici ovog meseca. Naime, ovih dana biće pušten u rad rendgen aparat kupljen sredstvima donacija šabačkih privrednika, čija je ukupna vrednost oko pet miliona dinara. Kupljen je i nov uretrorenoskop, a urolozi će prvu proceduru na njemu uraditi ove ili sledeće sedmice.
Nedavno je Ministrstvo zdravlja odobrilo 20 miliona evra kojima će se kupiti laparoskopski stub za potrebe službe hirurgije i ginekologije i arteroskopski stub za potrebe službe ortopedije.
Uskoro sledi još jedan konkurs za zapošljavanje medicinskih sestara i lekara.
Direktor bolnice podsetio je na dogovor između ove ustanove i Centra za pejsmejker Kliničkog centra Srbije, prema kom dva šabačka lekara idu na obuku za implantaciju pejsmejkera. Jedan od lekara je već na obuci, a drugi treba uskoro da krene.
-Očekujemo da u drugoj polovini godine u šabačkoj bolnici zaživi procedura implantacije pejsmejkera, što je prvi korak u onome čemu stremimo, a to je angiosala, odnosno sala za kateterizaciju gde će biti stentovani pacijenti kojima je to potrebno. Time bi se omogućilo da se pacijentima koji su vitalno ugroženi procedura obavi u Šapcu, umesto da se transportuju u Beograd čime se gubi značajno vreme, rekao je dr Popović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa