18. april 2019.18. apr 2019.
Zahtevi opozicije su polazište za pregovore
ANALITIČARI POSLE SUBOTNjEG PROTESTA

Zahtevi opozicije su polazište za pregovore

Zahtev za formiranjem zajedničke komisije vlasti i opozicije za izbor kadrova REM-a i uređivačkih timova javnih servisa su dobra polazna tačka za pregovore ka stvaranju regularnih izbornih uslova, smatra većina sagovornika
Danasa uz napomenu da ih ne treba posmatrati bukvalno i kao pritisak na medije, kako su to mnogi kritičari učinili
Veliki protest građana i opozicije pod nazivom „Svi kao jedan“ u subotu uveče ispred zgrade Skupštine Srbije završen je upućivanjem zahteva vlastima – za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa. Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno „još veći protest“.
U zahtevima opozicije neki kritičari, a onda i predsednik države Aleksandar Vučić, odmah su prepoznali želju za mešanjem u uređivačku politiku javnih servisa.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas ocenjuje da su svi zahtevi, uključujući i medijske, potpuno legitimni, a naročito onaj koji se tiče REM-a.
– Bio sam svedok kako se REM od jednog tromog i neefikasnog tela pretvara u još jednu SNS instituciju i to jednu od militantnijih i malignijih. U skladu sa vanrednom situacijom u kojoj se nalazimo i zahtevi su vanredni i zato mislim da je pogrešno ove zahteve tumačiti u svetlu normalne situacije, jer da je sve u redu ne bi bilo ni desetine hiljada ljudi na ulicama, ni protesta, ni zahteva, zaključuje Vukadinović. Osvrćući se na kritike koje su se odmah mogle čuti u pogledu zahteva – da bi to značilo da opozicija želi da bira urednike i krši zakonsku proceduru za izbor članova saveta REM-a, Vukadinović ističe da su, s obzirom na vanrednu situaciju zahtevi čak i umereni.
Formulacija oko RTS-a je mogla biti bolja, ali jasna je suština zahteva, ona je na mestu.
Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ove zahteve vidi kao polaznu tačku za dalje pregovore i promene, upravo zbog zamerki oko same formulacije zbog koje je bilo kritika.
– Za REM je nedostatak taj što postoji zakon koji definiše izbor članova, pa ovaj predlog zadire u regulativu. Za javne servise je nedostatak što se indirektno zadire u uređivačke politike, pa je bolje da opozicija to komunicira kao platformu za razgovor, a ne kao gotovo rešenje, predlaže Klačar.
Danas

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa