Berza

  • aero 907 ▼ -1,52%
  • dnos 3.000 ▼ -3,23%
  • enhl 450 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 678 ⚫ 0,00%
  • niis 557 ▼ -0,54%
  • rmks 3.000 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ▲ 0,78%
  • tlkb 12.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 18.000 ⚫ 0,00%
(18. april 2019.)
ANALITIČARI POSLE SUBOTNjEG PROTESTA

Zahtevi opozicije su polazište za pregovore

Zahtev za formiranjem zajedničke komisije vlasti i opozicije za izbor kadrova REM-a i uređivačkih timova javnih servisa su dobra polazna tačka za pregovore ka stvaranju regularnih izbornih uslova, smatra većina sagovornika
Zahtevi opozicije su polazište za pregovore
Danasa uz napomenu da ih ne treba posmatrati bukvalno i kao pritisak na medije, kako su to mnogi kritičari učinili
Veliki protest građana i opozicije pod nazivom „Svi kao jedan“ u subotu uveče ispred zgrade Skupštine Srbije završen je upućivanjem zahteva vlastima – za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa. Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno „još veći protest“.
U zahtevima opozicije neki kritičari, a onda i predsednik države Aleksandar Vučić, odmah su prepoznali želju za mešanjem u uređivačku politiku javnih servisa.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas ocenjuje da su svi zahtevi, uključujući i medijske, potpuno legitimni, a naročito onaj koji se tiče REM-a.
– Bio sam svedok kako se REM od jednog tromog i neefikasnog tela pretvara u još jednu SNS instituciju i to jednu od militantnijih i malignijih. U skladu sa vanrednom situacijom u kojoj se nalazimo i zahtevi su vanredni i zato mislim da je pogrešno ove zahteve tumačiti u svetlu normalne situacije, jer da je sve u redu ne bi bilo ni desetine hiljada ljudi na ulicama, ni protesta, ni zahteva, zaključuje Vukadinović. Osvrćući se na kritike koje su se odmah mogle čuti u pogledu zahteva – da bi to značilo da opozicija želi da bira urednike i krši zakonsku proceduru za izbor članova saveta REM-a, Vukadinović ističe da su, s obzirom na vanrednu situaciju zahtevi čak i umereni.
Formulacija oko RTS-a je mogla biti bolja, ali jasna je suština zahteva, ona je na mestu.
Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ove zahteve vidi kao polaznu tačku za dalje pregovore i promene, upravo zbog zamerki oko same formulacije zbog koje je bilo kritika.
– Za REM je nedostatak taj što postoji zakon koji definiše izbor članova, pa ovaj predlog zadire u regulativu. Za javne servise je nedostatak što se indirektno zadire u uređivačke politike, pa je bolje da opozicija to komunicira kao platformu za razgovor, a ne kao gotovo rešenje, predlaže Klačar.
Danas

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa