Info

18. april 2019.18. apr 2019.
Krivina u ogledalu

Stigao espreso

Kockice se polako sklapaju. Mnoge od nas je zanimalo kako to da je režim Prvorođenog baš izabrao da u subotu saopšti da je na mitingu 13. aprila u Beogradu bilo samo 7.500 ljudi. Odakle baš taj broj da se pojavi u javnosti?
A, onda je sve došlo na svoje mesto kada je saopšteno da će u Sava centru biti organizovan sastanak funkcionera SNS i da se očekuje prisustvo više od 7.000. E, moja opozicijo. Ti ne možeš na jedan miting da dovedeš više od 7.500, a on samo funkcionera ima toliko i dovoljno je da prstima pucne i eto ti njih u Sava centru. Za Prvorođenog ne predstavlja ni problem što u Sava centar ne može da stane više od 3.600 ljudi, toliko ima stolica, jer je onim mukicama koje su malo okasnile obezbedio da prenos prate u holu na tv ekranima. Rekao je da su ga obavestili da je ispred sale ostalo 1.900 ljudi. Svako ko je ikada nogom i okom kročio u Sava centar zna da tamo nema šanse da se okupi toliki svet, ali ko smo mi da razbijamo njegovu iluziju.
Voleo bih, najiskrenije, da mogu sa nekim od naprednjaka da, onako, najiskrenije prozborim koju. Bez teških reči, sekiracija i bilo kakve napetosti. Siguran sam da sam spreman za takav razgovor. Nisam, međutim, siguran da na toj strani postoji bilo ko, ko bi voleo sa mnom da popije kafu i da se ispričamo. Šta bih ih pitao? Evo, na primer, zašto ucenjuju ljude da moraju da idu na miting u petak, 19. aprila. Kvota u svim državnim preduzećima i javnim ustanovama širom Srbije iznosi 30 odsto od broja zaposlenih. Prema nezvaničnim informacijama, Prvorođeni je naredio da se u Beograd tog dana okupi ni manje, ni više, nego 150.000 ljudi. Šta im znači to da teraju ljude? Pustite taj narod, nastavnike, profesore, medicinske sestre, pravnike, čuvare, redare, radnike, rudare... Nemojte da ih ponižavate. Ko hoće neka dođe, ko neće, pustite ga, slobodna smo zemlja. Šaljete ih u Niš, pa iz Niša u Pačevo, a onda u Leskovac, pa onda opet u Vojvodinu u Novi Sad. Postoje i lepši načini da se upozna svoja domovina. Nema te ljubavi koja se kupuje pretnjama i ucenom.
Ako je već više od 50 minuta govorio u utorak u Sava centru, šta će im to novo reći u petak, i to bih ih pitao. Sve smo već čuli. Mogu i sam da sve to ponovim - ekonomija cveta, nikada bolji položaj Srbije u međunarodnoj zajednici, otvoreno je 200 novih fabrika od kojih je Prvorođeni lično otvorio 100, a sreću im kvare jedan fašistički lider i dvojica tajkuna. Zar se i vi niste malo umorili od svega toga. Zaboravljate da je vaš član maltretirao žene po Brusu i da se jedna hrabra žena nije usprotivila tom primitivcu, Jutka bi i dalje bio predsednik opštine Brus i ne bi na sudu čekao presudu. Vaš član je, prema Tužilaštvu, organizovao napad na novinara koji je zamalo i glavu izgubio u Grockoj. Predsedniku jedne opozicione partije je razbijena glava u Kruševcu i to su učinili isti oni članovi vaše stranke koji su branili Jutku u Brusu pre neki dan. To svesno zaboravljate, ta mantra se ne ponavlja među vašim redovima.
Pitao bih vas šta će vam predsedništvo, odbori, sednice i svašta nešto, kada ste svi vi za vanredne izbore, a samo Prvorođeni nije i njegova reč bude važnija od svih vaših glasova? Teško da se to demokratijom nazvati može. Kaže Prvorođeni da tuđa ruka neće upravljati Srbijom, a odluku o vanrednim izborima, reče u Sava Centru, neće doneti u konsultaciji sa vama, nego sa jednim Kinezom, Rusom, Francuzom i Nemicom.
Pitao bih vas i to kako je moguće da izvesni čovek, koji ima novine bliske Prvorođenom, putem tih novina likuje što gori Notr Dam u Parizu, ne bruka Srbiju. Zbog njega predsednik ne crveni pred Makronom i francuskim ambasadorom u Beogradu.
Mnogo toga bih vas pitao, ali tu kafu teško da ćemo popiti. Mada prilika je velika, sada kada je Starbaks došao u Srbiju, što reče Prvorođeni, ne moramo da idemo u Budimpeštu po espreso. Srećno vam bilo u Beogradu i imajte u vidu samo jedno - sve će ovo jednom proći, a u ogledalo se ponovo pogledati mora.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa