18. april 2019.18. apr 2019.
Branili dos tojanstvo  i oprali sud ove
DESANT SRPSKE NAPREDNE STRANKE NA MEĐ UOPŠTINSKI ISTORIJSKI ARHIV

Branili dos tojanstvo i oprali sud ove

Grupa gradskih odbornika predvođena svojim šefom doktorom odbojke Aleksandrom Pajićem, ušla je u zgradu Međuopštinskog istorijskog arhiva u kojoj se nalaze kancelarije gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika, predsednika Skupštine grada i članova Gradskog veća. Posle dva dana i dve noći i popijene kompletne količine pića koje se nalazilo u kuhinji, naprednjaci su oprali sudove i napustili prostorije koje koriste gradski funkcioneri u Šapcu
Nešto pre 15 sati, tačnije u 14,45, tog tmurnog petka 12. aprila, otpočeo je desant na zgradu šabačkog Međuopštinskog istorijskog arhiva u organizaciji Srpske napredne stranke Šabac. Po onom starom dobrom principu „Ništa nas ne sme iznenaditi“, grupa gradskih odbornika predvođena svojim šefom dr Aleksandrom Pajićem, ušla je u prostorije ove zgrade u kojoj se nalaze kancelarije gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika, predsednika Skupštine grada i članova Gradskog veća.
Da za svaki slučaj ne bi bilo nekog neplaniranog iznenađenja ili eventualnog susreta sa nekim od viđenijih šabačkih gradskih otaca, na čelu sa pomenutim Zelenovićem, jake naprednjačke snage su za faktor iznenađenja izabrali upad pred kraj radnog vremena, jer je u svakoj istoriji Srba, a naročito ovoj novijoj, jako teško nekoga naći na svom radnom mestu u petak pred kraj radnog vremena. Bez ikakvog otpora uspeli su da se smeste u hodnik ispred kancelarija.
Nekoliko žena ih je ljubazno dočekalo uz pitanje šta žele. I to je bila prva zbunjujuća situacija pred kojoj su se naprednjaci našli. Nisu znali da kažu šta žele, jer im nije rečeno šta treba da kažu da žele. Verovatno su očekivali veći otpor. Ćutali su i samo su poručili da oni ostaju tu do daljnjeg.
U međuvremnu su se pojavili neki od gradskih funkcionera i velikodušno im izneli iz kancelarija stolice kako bi seli, jer je bilo očigledno da su se umorili od usiljenog marša na zgradu Arhiva u Šapcu. Odmah su posluženi ićem i piće, i onda su zaseli. Pitali su ih šta su im zahtevi, sa kime žele da razgovaraju, da uđu u kancelarije. Nikakav odgovor, međutim nisu dobili.
- Odbili su svaku vrstu razgovora. Njima je rečeno da treba da dođu tu i to je to. Malo su promašili zgradu, jer se zgrada Gradske uprave nalazi u Jevremovoj ulici, a ovo je zgrada Istorijskog arhiva u kojima koristimo kancelarije – kaže Božidar Katić, član Gradskog veća koji je pokušao da razgovara sa šabačkim naprednjacima i čak da se možda malo i edukuju.
Prema njegovim rečima, vidno su bili razočarani stolicama koje se koriste u tim kancelarijama. Očekivali su verovatno fotelje, a dodatno su bili iznenađeni situacijom da u tim prostorijama nema ni televizora. Morali su da se naviknu na te nedostatke.
Šabački odbornici iz SNS su se, međutim, ubrzo opustili, počeli su i da se smeju, čak i da pričaju viceve. Znali su da im ne preti nikakva opasnost, kako od žena koje bi po ugledu na one iz Beograda pokušale da ih onesposobe u izvršavanju upada, tako i od policije koja nije pokazala ni najmanju nameru da dođe do Arhiva, proveri šta se događa i otkuda da se tu nalazi neko kome tu nije mesto. Policiju je, najpre, zvanično o ovoj situaciji obavestio direktor Istorijskog arhiva u Šapcu Davor Stanojević i to mejlom. Policija je odgovorila da je primila k znanju situaciju u Arhivu i rekla da neće dolaziti u zgradu, ali da će patrolirati oko zgrade što je, kažu, i učinjeno.
U jednom trenutku, progovorio je i komandant ovog desanta dr Pajić. On je rekao da su došli u kancelarije gradskih otaca kako bi „odbranili dostojanstvo grada“.
- Sve ono što u poslednjim nedeljama i poslednjih meseci radi gradonačelnik Šapca je ispod svakog dostojanstva. Mi želimo da kažemo da grad Šabac treba da ima vlast koja će biti dostojna ovog grada i kažemo stop nasilju, vandalizmu, i svim oblicima takvog ponašanja, kakvo ispoljava Nebojša Zelenović, kao zvanični i trenutni gradonačelnik grada Šapca – rekao je tom prilikom Pajić.
Tada je konačno saopštio i da će u prostorijama Gradske uprave ostati do daljnjeg, i pokazati, da „ovaj grad treba da ima mnogo drugačiju vlast, odnosno, treba da ima vlast koja neće razmišljati o nasilnom preuzimanju republičke vlasti, već će poštovati rezultate izbora“.
Iako su bili nepozvani gosti, ne može da se kaže da se nisu ponašali nedomaćinski. Domaćini su im ostavili otvorenu kuhinju koja je bila snbdevena kafom, čajevima, sokovima i kiselom vodom. Prema rečima gradskog većnika Katića, tokom dva dana boravka uspeli da popiju sve piće u kuhinji koje je ekvivalentno jednomesečnoj potrošnji u mirnodopskim uslovima. Nije ostala čak ni kap kisele vode. Kada su odlučili da je prošlo dovoljno vremena za odbranu dostojanstva grada Šapca, uredno su oprali sve sudove koje su koristili tokom boravka u prostorijam koje koristi deo Gradske uprave.
Sutradan, na dan velikog opozicionog protesta u Beogradu, okupilo se stotinjak naprednjaka ispred Arhiva, pred kojima su se pojavili neki od odbornika koji su proveli noć u zgradi. Nosili su transparente protiv nasilja i izborne krađe. Kao da su protestovali protiv samih sebe. Obratio im se doktor odbojke i na kraju im rekao da ako mu budu još potrebni, on će da ih pozove.
Tokom noći su im dolazi razni raznosači hrane, a oni su se između sebe smenjivali na dežurstvu i to u zgradi koja čuva vredne dokumente i koja je pod zaštitom države. Može im se. Potpuno je nejasno šta su ovim činom hteli da postignu, kakva je ideja. Pa, nekoliko dana ranije ti isti naprednjaci nisu dozvolili nekim drugim gradskim odbornicima da predaju zahtev gradonačelniku Beograda za smenu njegovog zamenika Gorana Vesića. Isprsio se pred njih tada čitav bataljon funkcionerki SNS ne bi li odbranili Vesića. Ali zato je sasvim legitimno da upadnu u prostorije i da tu zasednu dva dana i dve noći.
Konferencija za štampu ispred gradskog Arhiva
Odbornici SNS iz Šapca koji su u petak rešili da uđu “da posede” u gradskom Arhivu, u subotu su ispred GU u 15 časova održali konferenciju za štampu izjavljujući da je razlog okupljanja podrška republičkoj vlasti, “odbrana dostojanstva institucija Grada i način da izraze nezadovoljstvo delovanjem gradonačelnika Šapca".
-Već od 12 sati počelo je okupljanje naših sugrađana ispred GU u Šapcu. Mi smo izašli pred njih i rekli da sve za šta se borimo je dostojanstvo institucija koje reprezentuju grad Šabac, rekao je Aleksandar Pajić, poverenik Srpske napredne stranke i optužio gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da je “iz evidencije Grada za poslednje tri godine izbrisao preko 30 stanova koji su vlasništvo Šapca”, kao i za kupovinu glasova u Šapcu “preko svojih ljudi”. Izrazio je i nezadovoljstvo učešćem gradonačelnika na protestima “Jedan od pet miliona” jer smatra da “to nije pravi način na koji pokušava da smeni republičku vlast”.
Okupljenima je prilikom razilaženja rekao "zvaćemo vas opet ako bude trebalo" a zatim najavio zadržavanje odbornika SNS u gradskom Arhivu "sve dok traju protesti u Beogradu" kako bi pružili podršku republičkoj vlasti.
Okupljeni su nosili papire sa odštampanim natpisima “Stop kupovini glasova” i “Stop napadima na medije”.
N. M.

Zelenović: Bezumne odluke!
Povodom upada funkcuonera i članova SNS-a u službene prostorije grada Šapca predsednik ZZS-a i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je izjavio da je Aleksandar Vučić nastavio da donosi bezumne odluke.
- Mirni protesti građana u više od sto gradova naše zemlje su samoodbrana od bezakonja Vučićeve vlasti. Vulinov štrajk glađu zamenjen je sumanutom okupacijom institucija. Uzurpatori su zaposeli službene prostorije lokalnih samouprava u Šapcu, Paraćinu i na Starom Gradu. Vučić se ponaša paranoično i bruka državu, kojoj je na čelu, pred svojim građanima i pred celim svetom. Kukavičluk je ovladao Vučićem. Tražimo slobodne izbore, da bismo vratili normalan život u Srbiju. Kukavičluk i besprizornost Vučićeve vlasti pobedićemo upornošću u mirnom otporu i istrajavanju na ispunjenju zahteva da Srbija slobodno glasa – rekao je Zelenović.

Nigde bez medija
Ono bez čega ovaj desant nije mogao da prođe to su mediji. Svi oni koji su pod njihovom kontrolom, bili su uredno pozvani da dođu ispred zgrade u koju su namerili da uđu. Ono na šta nisu računali je kolegijalna solidarnost, jer su pojedini novinari javili ostatku novinara „da se nešto sprema u Arhivu“. Tako je u prostorije Arhiva došla i ekipa Televizije Šabac koju već godinama lokalni naprednjaci ne pozivaju na svoje konferencije za medija i ostale aktivnosti. Doktor odbojke Aleksandar Pajić postavio je uslom mladom kolegi iz TV Šabac da će mu dati izjavu samo u slučaju da potpišu ugovor po kojem će ta televizija da objavi kompletnu njegovu izjavu. Mladi kolega mu je spremno odgovorio da TV Šabac ugovore o poslovnoj saradnji potpusuje samo sa klijentima koji se reklamiraju.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa