Berza

 • aero 996 ▲ 0,10%
 • dnos 3.308 ▲ 0,12%
 • fint 640 ▼ -0,16%
 • impl 3.500 ▲ 2,94%
 • niis 749 ▲ 1,08%
 • rso1323 109,78 ▲ 0,04%
 • rso15107 103,96 ▲ 0,06%
 • rso17153 104,15 ▲ 0,69%
 • rso18170 103,98 ▼ -2,25%
 • rudo 157 ⚫ 0,00%
 • trgom 950 ▼ -1,04%
 • vbse 2.910 ⚫ 0,00%
 • vtsr 1.500 ▲ 50,00%
(18. april 2019.)
TOKOM VIKENDA NA ŠLjUNKARI ODRŽANI “DANI RONjENjA”

Jedinstven događaj u Srbiji

Prvi dan, u subotu, bio je ekološkog karaktera. Očišćeno je samo jezero i obala oko njega. Drugog dana organizovane su pokazne vežbe spasavanja i podvodna takmičenja
Jedinstven događaj u Srbiji
Proteklog vikenda na Tabanovačkom jezeru, poznatijem kao Šljunkara, prvi put su organizovani “Dani ronjenja”. Želja je da dvodnevna manifestacija postane tradicionalna, a dobar odziv i učesnika i posetilaca, uprkos lošem vremenu, ide u prilog toj ideji.
Događaj su organizovali Spasilački klub “Zaslon” iz Šapca i Turistička organizacija Šapca, uz pomoć Sportskog saveza Šapca, ronilačkih klubova iz Bijeljine “Vitez” i “”TRB”, a hitna pomoć šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” oba dana pružala je podršku i brinula da sve protekne u najboljem redu.
Manifestacija, jedinstvena u Srbiji, bila je koncipirana u dva dela. Prvi dan, u subotu, bio je ekološkog karaktera. Očišćeno je samo jezero i obala oko njega. Iako je tokom celog dana padala kiša, a bilo je i hladno, ronioce to nije sprečilo da obave planirani posao. Smeća je bilo manje od očekivanog, pogotovo u vodi.
Drugog dana organizovane su pokazne vežbe spasavanja i podvodna takmičenja.
-Vreme je u nedelju bilo bolje nego u subotu i ceo predviđeni program je sproveden po planu. Prvo su ronioci bijeljinskih klubova “Vitez” i “TRB” izveli pokazne vežbe spasavanja plivača, ali i ronilaca. Posle toga su održana takmičenja u podvodnoj fotografiji, navigaciji, podvodne igre spretnosti i streljaštvo pod vodom. Posetioci koji su prisustvovali događaju bili su veoma zainteresovani za sve što se dešava, a mnogi od njih su bili iznenađeni da Šabac uopšte ima ronilački klub i svoje ronioce. Iskoristili su priliku da pitaju sve što ih je interesovalo u vezi sa ovim sportom, a pre svega su bili oduševljeni što smo odlučili da očistimo Šljunkaru pre početka kupališne sezone, istakao je Marko Jovanović, predsednik Spasilačkog društva “Zaslon”.
Gotovo 200 ronilaca iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske, kao i ronioci iz Beograda, Novog Sada, Arilja, Lučana, Temerina, Bele Crkve učestvovali su u događaju. Nažalost, jako mali broj šabačkih ronilaca se odazvao. Ipak, organizatori su veoma zadovoljni, a nadaju se da će ih sledeće godine i vreme bolje poslužiti.
- Kada organizujete manifestaciju prvi put, uvek postoji mogućnost da neki od faktora previdite i da sve ne bude onako kako ste zamislili, velikim angažmanom i posvećenošću ronilaca RK “Zaslon” tako nešto nije se dogodilo, sve što je bilo planirano realizovano je shodno planu. Nešto manje od 200 ronilaca iz zemlje i regiona uzeli su učešće u ekološkoj akciji čišćenja, demonstraciji ronilačkih veština, demonstraciji spasilačkih akcija, prezentaciji ronilačke opreme. Faktor na koji nemamo uticaj jeste vreme, ono nam nije išlo na ruku i uticalo je da zbog padavina i hladnog vremena poseta bude nešto manja od očekivane. Opšti utisak je da smo u prvoj godini postavili zdrav temelj i dobru osnovu da u narednim godinama širimo sadržaje i unapređujemo manifestaciju, naveo je direktor Turističke organizacije Šapca Srđan Mitrašinović.
Predviđeno je da se organizuje i izložba podvodnih fotografija koje su nastale tokom manifestacije.
M.M.

Najnoviji broj

31. decembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa