25. april 2019.25. apr 2019.
Zato što (te) se plašim
Vršnjačko nasilje - problem društva

Zato što (te) se plašim

Interaktivna edukativna predstava „Zato što te se plašim“ deo je programa koji za cilj ima smanjenje vršnjačkog nasilja i preporučena je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova. Na nasilje je najgore odgovoriti nasiljem. Konflikti se mogu rešavati
Vršnjačko nasilje je problem sa kojim se susreću učenici, roditelji i obrazovne institucije. U poslednjih nekoliko godina ovaj oblik društveno neprihvatljivog ponašanja sve je učestaliji i kao takav zahteva detaljnu analizu, preventivno, udruženo delovanje svih učesnika, kao i relevantnih društvenih činilaca i kao takav predstavlja veliki izazov za obrazovne institucije XXI veka. Stručnjaci smatraju da je upravo prevencija jedan od najznačajnijih faktora koji može da utiče na sprečavanje agresivnog ponašanja kod učenika.
Interaktivna edukativna predstava „Zato što te se plašim“ deo je programa koji za cilj ima smanjenje vršnjačkog nasilja i preporučena je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Stalne konferencije gradova i opština. Planirano je da programom budu obuhvaćene sve škole u Srbiji. Do sada, projektat je realizovan u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru, "Vuk Karadžić" Šabac i „Jevrem Obrenović“ za starije šabačke osnovce i u Šabačkoj gimnaziji za srednjoškolce.
-Predstava koju su osnovci imali priliku da pogledaju nosi dobru poruku i očekujem da će ovakav vid aktivnosti doprineti da se vršnjačko nasilje smanji. Škole na teritoriji grada Šapca, svakodnevno, uz pomoć nastavnika, roditelja i stručnih službi nastoje da kontrolišu nasilje i svedu na minimum - naveo je Dragoslav Pavlović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.
Program „Zato što te se plašim“ čine tri celine. Prvi deo je predstava, pod istim nazivom, koja slikovito prikazuje odnos dobrih i loših modela ponašanja, učeći mlade da je jedino rešenje problema i sukoba komunikacija.
Drugi deo programa posvećen je predavanju psihologa prof. dr Žarka Trebješanina koji definiše problem vršnjačkog nasilja, a zatim kroz razgovor sa decom navodi i pojašnjava najčešće razloge ovog aktuelnog problema.
-U našem društvu nasilje je svuda prisutno, a posebno zabrinjava porast vršnjačkog. Nažalost, posledice su često tragične. Ovim programom pokušavamo da u što više gradova u Srbiji pokažemo da nasilje ne vodi nikuda i da se konflikti mogu rešavati na drugačiji način. Na nasilje je najgore odgovoriti nasiljem. Ukoliko govorimo o poreklu nasilja, to je porodica. Kada je jedan od roditelja nasilan, dešava se da dete koje je bilo žrtva kasnije i samo postaje nasilnik. Međutim, ne leži tu jedini uzrok i odgovornost. Mediji koji svakodnevno prikazuju neprikladne sadržaje utiču na mlade. Najveći rejting imaju programi koji emituju rijalitije koji se zasnivaju na što primitivnijim i surovijim vidovima devijantnog društvenog ponašanja, a to kasnije postaje pogrešan uzor - rekao je Trebješanin.
U trećem delu programa učenici su imali priliku da svojim sugestijama ukažu na rešavanje određenih konflikata iz predstave i da te modele kasnije primene na realne situacije.
Osnovna ideja je da se mladima i deci kroz prilagođen i prihvatljiv sadržaj prikaže kako da rešavaju sukobe u svakodnevnom životu.
Glavnu ulogu u predstavi „Zato što te se plašim“ tumači Ivan Jeftović koji potpisuje i režiju, a pored njega igraju Milena Nikolić i Dejan Jajčanin.
-Živimo u nasilnom društvu u kom nam državnici to nameću, kao nemogućnost komunikacije, ne u smislu političkih frakcija. Govorim o nemogućnosti da se normalno komunicira, jer svako javno iskazivanje nasilja koje mediji prenose bude opšte prihvaćeno. Mladi to kopiraju. Na osnovu tog modela se odnose prema vršnjacima. Vreme se promenilo i nasilnici nimalo nisu nalik mangupima iz mog doba. Imamo devastaciju valjanih kriterijuma, a ovaj program je jedan od načina da navedemo decu da porazgovaraju sa drugarima i nastavnicima - rekao je Jeftović i dodao da program konstantno modifikuju uz podršku i konsultacije sa prof. Trebješaninom, ali da i to često zavisi od grada u kom izvode predstavu.
-Izuzetno sam ponosan na program i kroz gostovanja možemo mnogo toga sa saznamo, jer je reakcija dece svaki put drugačija, zavisi od grada do grada. Ono što je važno da sa učenicima kroz epilog dođemo do zaključka, a to je da nasilje nije rešenje i svaka vrsta zločestog karaktera na kraju strada.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa