25. april 2019.25. apr 2019.
Prvi maj

Spremite se, goreće!!!

Da, prošlo je vreme priredbi, kozaračkih kola, pesama i recitacija, nakalemljenih ideoloških potki na nečemu planetarno važnom. Drugo vreme je došlo, dani otrežnjenja, suštinski preokreti su ispred nas. Nema više skupova preduzeća, sada se manje grupe organizuju i kreću, sigurne u uspeh. Znaju šta žele, ne baš koliko mogu, ali voljni da pokušaju.
Ljudi, masa će pohrliti, sigurno će se vijoriti i po neki barjak, jedinstven ili različitih boja. Niko neće moći, a ni hteti da ih zaustavi, pokušaće da ignorišu, a mnogi se i pridružiti. U vazduhu će se osećati napetost, a koncentracija će biti sve jača, živci tanji kako se budu približavali željenom mesu. Na odredište će krenuti sa osmehom i nadom da će to biti dan koji će se zauvek pamtiti. Logistika spremna još veče ranije, kompletna taktika dogovorena još pre. Kako se približava ključni, najbitiniji trenutak, borbene pesme će odzvanjati, žamor će biti sve jači, što je normalno pri takvoj neizvesnosti. Goreće, jako i moćno će goreti i pre pesme i žamora. U vazduhu će se nadmetati pucanje i udarci metala od metal. Dim će ukazivati da se nešto dešava i drugima, udaljenima, no retko ko da neće biti upućen, samo je lična odluka priključiti se ili ne. Organi reda će obezbeđivati neprijavljen skup, ali reagovati neće. Poput malog plamena tinjaće neizvesnost šta ostaje posle, šta ostaje sutra?
Nema sumnje, rukovodstva su spremna i nesigurno će gledati kako se taj dan budi. Rezidencije i palate najviših imaće 24 časovno radno vreme, dok će uveliko u pripravnosti čekati sve poluge moći, vojska, policija. Suviše sveže je sećanje na prethodnu i prethodne godine kod nekih.
Ljudi, masa će pohrliti na izletišta, parkove, sve povoljne lokacije, sigurno će se vijoriti i po neki barjak, jedinstven ili različitih boja. Niko neće moći, a ni hteti da ih zaustavi, pokušaće da ignorišu, a mnogi se i pridružiti postavši deo mase. U vazduhu će se osećati napetost da li će roštilj uspeti, da ne bude „živ“ ili prepečen, a koncentracija će biti sve jača, živci tanji kako se budu približavali željenom mestu, u potrazi za mestom dovoljno prostranim i za roštilj i razonodu. Na odredište će krenuti sa osmehom i nadom da će to biti dan koji će se zauvek pamtiti. Logistika spremna još veče ranije, ćevapi, pljeske, ražnjići, neko povrće kompletna taktika dogovorena još pre, gde je okupljanje i kuda se ide. Kako se približava ključni, najbitiniji trenutak degustacije, borbene pesme sa anrdoida i smarta će odzvanjati, žamor će biti sve jači, što je normalno pri takvoj neizvesnosti. Goreće ćumur, jako i moćno će goreti i pre pesme i žamora. U vazduhu će se nadmetati pucanje petardi i udarci metala od metal dok škare okreću komade bivših životinja. Dim će ukazivati da se nešto dešava i drugima, udaljenima, no retko ko da neće biti upućen, roštiljanje je deo decenijske tradicije samo je lična odluka priključiti se ili ne. Organi reda će obezbeđivati neprijavljen skup, ali reagovati neće, osim u slučaju baš velikih problema i agresije alkoholisanih pojedinaca. Poput malog plamena tinja će neizvesnost šta ostaje posle, šta ostaje sutra? Da li će svako drvo biti na istom mestu kao i 30. Aprila, da li će se zelena površina pretvoriti u ad hoc deponiju.
Nema sumnje, rukovodstva su spremna i nesigurno će gledati kako se taj dan budi. Rezidencije i palate najviših imaće 24-radno vreme, dok će uveliko u pripravnosti čekati sve poluge moći, vojska, policija. Suviše sveže je sećanje na prethodnu i prethodne godine kod nekih. Samo prethodne godine velike demonstracije na ovaj dan potresle su Ankaru i Istanbul. Desetine demonstranata se usprotivilo zabrani okupljanja na trgu Taksim i krenulo na marš za radnička prava. Jake policijske i vojne snage obezbeđivale su rezidencije u Indoneziji, Kambodži, velikih sukoba beše i u Seulu. Ranijih godina istinska borba se vodila na ulicama Atine, Madrida...
SREĆAN PRVI MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa