Berza

  • aero 910 ▲ 7,57%
  • fint 614 ▼ -2,54%
  • kmbn 2.155 ▲ 0,23%
  • mtlc 1.899 ▼ -0,05%
  • niis 543 ▲ 0,37%
  • tgas 13.000 ⚫ 0,00%
  • unfz 9.000 ⚫ 0,00%
(30. maj 2019.)
Dodela i praćenje državnog novca u medijskom sektoru

Nepoštovanje procedura

BIRN, NUNS i Slavko Ćuruvija fondacija organizovale su u Šapcu debatu koja je za temu imala procedure dodele i praćenje tokova državnog novca u medijskom sektoru.
Informacije do kojih su došli, pokazuju brojne nedostatke u procedurama i pravilima dodele novca, ali i zabrinjavajući trend smanjenja dostupnosti informacija i otvorenosti institucija koje ovim novcem raspolažu.
-Indeks transparentnosti je rađen na uzorku od 20 lokalnih samouprava i rezultati su pokazali da postoji veliki prostor za unapređenje procedura i pravila. Najmanja ocena je dodeljena završnom delu kada je potrebno izvestiti javnost o tome kako je novac potrošen i koje su medijske usluge isporučene. Nakon istraživanja, koje nije bilo jednostavno zbog dostupnosti izveštaja, uspeli smo da uđemo u trag 200 miliona i kako su ta sredstva potrošena, što je svakako značajno za nas kao građane – pojasnila je Tanja Makić, BIRN.
Dejan Živanović, saradnik za poslove kulture i informisanja u Gradskoj upravi grada Šapca je istakao da je Grad primer dobre prakse kada je u pitanju sprovođenje javnih konkursa u oblasti javnog informisanja.
Zorica Višnjić iz Lozničkih novosti navodi da je veliki problem nepoštovanje javnog interesa i da je neophodno da lokalne samouprave sa građanima organizuju javni dijalog kako bi "oslušnuli" različite strane i da im u tome mogu pomoći mediji.
-Potrebno je da lokalne samouprave definišu koja su to pitanja specifična za tu zajednicu i o kojima mediji ređe izveštavaju i da se o tome izveštava iz više uglova. Teme više prepisuju sa konkursa Ministarstva kulture, nego što samostalno pokreću inicijativu – rekla je Zorica Višnjić i dodala da je politička volja u Srbiji iznad javnog interesa i sve dok je tako traje borba za elementarno poštovanje procedura i propisa kako bi sve bilo jasno i transparentno kada su sredstva namenjena medijima u pitanju.

M. Ž.

Najnoviji broj

9. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa