27. jun 2019.27. jun 2019.
ODRŽANA TRIBINA “MI SMO ZA EVROPU”

Protesti uspeli

Demokratska stranka započela je seriju tribina "Mi smo za Evropu", a jedna od planiranih održana je protekle sedmice u sali Kulturnog centra u Šapcu. Govornici na tribini bile su narodne poslanice Vesna Marjanović i Maja Videnović i član resornog odbora DS za evropske integracije Marko Čomić. Nakon izbora za Evropski parlament, a naročito nakon prezentacije izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije plan je ojačanje proevropskog fronta.
Prema rečima poslanice Maje Videnović, članovi i poslanici Demokratske stranke u prethodnih nekoliko nedelja obilaze čitavu Srbiju kako bi razgovarali sa građanima o tome šta se nalazi u izveštaju Evropske komisije o napretku.
- Jako je važno da razumemo to da izveštaj Evropske komisije o napretku zapravo govori u kakvom je stanju naša država. Imamo neverovatno cinične i nedostojne izjave i premijerke i predsednika vezano za to šta se nalazi u izveštaju evropske komisije. Izveštaj evropske komisije govori to da ovo nije slobodna zemlja, da Srbija nije zemlja u kojoj se poštuju zakoni nego se poštuje volja jednog čoveka, da je ovo zemlja bez institucija i bez sloboda. Ono što je potpuno neverovatno je da je od svega toga premijerka izabrala da kaže da se ona strašno iznervirala, da su to cinične izjave i da ona ne razume da se nalaze političke izjave u nečemu što je izveštaj o napretku, istakla je Maja Videnović i dodala da to pokazuje nekoliko stvari.
-Prvo, premijerka nema elementarno znanje o tome šta zapravo znači izveštaj Evropske komisije, a predsednika ništa od navedenog što se nalazi u izveštaju nije interesovalo, već ga je jedino iznerviralo to što se premijerka iznervirala. Dakle, mi u obilasku Srbije razgovaramo o tome koje su to obaveze pred našim društvom kako bismo od ove zemlje, što je cilj i misija DS već 30 godina, napravili uređeno građansko - demokratsko društvo u kome vladaju zakoni institucija,a ne volje jednog čoveka. Razgovor u Šapcu bio je prilika za diskusiju o ovim temama, zaključila je Videnovićeva.
Predsednik resora za evropske integracije Marko Čomić imao je obavezu da o izveštaju piše što za stranku što za medije. Ono što se u izveštaju vidi je, kako ističe da je bojkot parlamenta uspeo zato što je nasilje koje se dešava u parlamentu, SNS sada prenela na ulice.
- Takođe, možemo da vidimo i to da su protesti uspeli, jer izveštaj govori o protestima, kao i o Savezu za Srbiju. Takođe, govori nam da treba da nastavimo sa protestima , da je SNS u obavezi da otvori dijalog u institucijama i da se vratimo u institucije ukoliko uslovi za to postoje. U izveštaju je samo jedna stvar ocenjena kao pozitivna, a to je fiskalna konsolidacija, što je sasvim u redu, ali je pitanje preko čijih leđa je došlo do toga. Do fiskalne konsolidacije dolazi se smanjivanjem penzija i plata u javnom sektoru, istakao je Čomić i napomenuo da je država najveći poslodavac u našoj zemlji, te kad se smanjuje kupovna moć građana koji su zaposleni u javnom sektoru to nije fiskalna konsolidacija već pljačka.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa