27. jun 2019.27. jun 2019.
POLjOPRIVREDA: REČ STRUČNjAKA

Energetska efikasnost u poljoprivredi

Održiva poljoprivreda predstavlja jedan sistem proizvodnje koji objedinjuje ekološke, i ekonomske elemente proizvodnje, brigu o zdravlju ljudi čiji je jedinsteni cilj da obezbedi dovoljno hrane za sve društvene zajednice. Da bi poljoprivreda bila održiva, moraju se zadovoljiti potrebe postojećih i budućih generacija, uz osiguravanje profitabilnosti, zaštite životne sredine, socijalne i ekonomske jednakosti.
Kako se unazad godinama nameće problem kod poljoprivrednika, naročito proizvođača voća koji posle svoje rezidbe imaju veliku količinu zelene biomase, koja predstavlja nus-proizvod veći deo završava kao otpad tj. neiskorišćeni prirodni resurs.
Sa novim primenama tehnologija i mehanizacije, na tržištu su se pojavile mobilne seckalice, tako da većina naših privatnih agencija za održavanje zelenila u svom sektoru raspolažu i vrše uslužno seckanje zelenog otpada , te u zavisnosti namene može biti u vidu silaže, što smo videli na konkretnom primeru kompostiranja za dobijanje komposta koje izvodi mr. Danijela Gavrić na oglednim poljima, u zavisnosti od vrste stabla i debljine, može se iseckati na krupnije komade, što i jeste cilj da se ovaj otpad iskoristi kao energent.
Naime, praktičnim primerom i demonstriranjem ovakvog vida energetske efikasnosti, proizvođači voća mogu sa malo uloženih sredstava imati i ekonomski profit, jer je ovaj primer počeo da primenjuje i naš proizvođač duvana u zamenu za pelet.
Ako na ovaj način uspemo da iskoristimo naše prirodne resurse kojih imamo mnogo, izbeći ćemo negativne uticaje na životnu sredinu, jer spaljivanjem poljoprivrednih ostataka oslobađaju se gasovi azot-oksida i ugljen-monoksida, zagađujuće supstance koje iz dana u dan ugrožavaju zdravlje svih nas .
-Ovde imamo čist primer jednog ekonomskog ekološkog i efikasnog upravljanja resursima od poljoprivrede. Sigurno je da nam je svima cilj da što racionalnije iskoristimo sve ostatke koje naši poljoprivrednici tretiraju kao otpad, a mogu ga veoma efikasno iskoristiti. Iz tog razloga ćemo u našim prostorijama PSSS polovinom jula održati prezentaciju našim poljoprivrednicima, gde ćemo im prikazati sve što smo postigli na terenu, a smatram da će naši voćari prepoznati kao primer dobre prakse i uvođenja energetske efikasnosti, pa i na kraju ostvariti jednu dobru saradnju sa proizvođačima duvana - izjavio je Darko Simić PSSS Šabac.

PSSS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa