11. jul 2019.11. jul 2019.
Bolji kvalitet usluge
ŠABAČKA LABORATORIJA ZA ISPITIVANjE PRVA OBEZBEDILA NOVI MEĐUNARODNI STANDARD

Bolji kvalitet usluge

Akreditacija je priznanje da laboratorija ispunjava postavljene standarde. Njom se obezbeđuje poverenje za korisnika usluge da će uvek dobiti precizan, tačan i blagovremeni rezultat
Šabačka laboratorija za ispitivanje „In vitro LAB“ prva je u regionu obezbedila novi međunarodni standard ISO/IEC 17025. Reč je prvoj privatnoj akreditovanoj veterinarskoj laboratoriji u Srbiji.
Prema rečima dr Zorice Stošić, direktorke „In vitro LAB-a“, ISO/IEC 17025 definisao je zahteve koje treba da ispuni laboratorija u pogledu sistema kvaliteta i u pogledu kompetentnosti. Ispunjenost ovih zahteva se proverava od strane Akreditacionog tela Srbije koji je i sam akreditovan od strane Evropske komisije za akreditaciju.
- Akreditacija je priznanje da laboratorija ispunjava postavljene standarde. Njom se obezbeđuje poverenje za korisnika usluge da će uvek dobiti precizan, tačan i blagovremeni rezultat. Ukoliko se oceni da je laboratorija uspostavila i da radi u skladu sa zahtevima standarda i ukoliko dokaže svoju kompetentnost za metode ispitivanja pred timom stručnjaka koje angažuje Akreditaciono telo, dobija status akreditovane laboratorije, odnosno sertifikat da ispunjava zahteve standarda i da je kompetentna za ispitivanja za zahtevano područje ispitivanja – rekla je dr Stošić.
Ispitivanje i uzorkovanje, predstavlja svakodnevnu aktivnost koja se odvija u preko 63.000 laboratorija širom sveta. Tokom proteklih godina, standard ISO/IEC 17025 postao je međunarodna referenca za laboratorije koje žele da pokažu svoje sposobnosti kada je reč o pouzdanim rezultatima. Ovaj međunarodni standard sadrži niz zahteva koji omogućavaju laboratorijama da poboljšaju svoju mogućnost konstantnog pružanja validnih rezultata. Kako je od objavljivanja standarda 2006. godine došlo do dramatičnih promena u okruženju u kojem laboratorije posluju, neophodna revizija ovog standarda započeta je još 2015. godine.
Objavljivanje novog standarda na nacionalnom nivou obavljeno je 25. decembra 2017. godine i stvorilo poteškoće i veliki posao vezan za tranziciju, harmonizaciju, i transfer na novu verziju standarda, kao i na doterivanju dokumenata uzimajući u obzir sve primedbe mnogobrojnih rasprava kako u samoj laboratoriji, tako i u stručnim udruženjima, ekspertskim strukturama, trening organizacijama itd.
Prema registru Akreditacionog tela Srbije u našoj zemlji trenutno ima 350 akreditovanih laboratorija za ispitivanje (u skladu sa zahtevima SRPS ISO/IEC 17025). Od toga samo 16 laboratorija su uspele da izvrše tranziciju na novo izdanje standarda. Među njima je IN VITRO LAB DOO ŠABAC prva privatna akreditovana laboratorija registrovana u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Kada govorimo o pratkičnosti ovog standarda, on obezbeđuje da naši sugrađani mogu biti mirni kada je reč o mogućnosti kontrole hrane, hrane za životinje, sredstava za održavanje lične higijne, posuđa, pribora, ambalaže.
- Bezbednost hrane mogu proveriti u svom gradu, u svojoj laboratoriji koja je treća laboratorija u našoj zemlji, a prva u okrugu, koja je akreditovana u skladu sa zahtevima novog standarda. Trenutno je u našoj zemlji samo šest laboratorija koje se bave bezbednošću hrane akreditovano u skladu sa novim zahtevima ovog međunarodnog standarda uključujući i Nacionalnu referentnu laboratoriju koja je akreditovala osam metoda za kontrolu sirovog mleka.
- "In vitro LAB" ima 59 akreditovanih metoda. U našoj laboratoriji mogu se uraditi sva ispitivanja iz oblasti bezbednosti hrane, hrane za životinje i predmeta opšte upotrebe. Takođe može se uraditi i laboratorijska dijagnostika bolesti životinja. Ono što je najbitnije je da naši sugrađani više ne moraju da šalju uzorke u Beograd ili druge gradove kada žele da obave ispitivanja na prisustvo mikotoksina u hrani akreditovanim metodama (npr: prisustvo aflatoksina i deoksinivalenola u koštunjavom voću), ili mikrobiološki pregled sredstava za održavanje lične higijene, negu i ulepšavanje lica i tela. Takođe "In vitro LAB" Šabac je jedina laboratorija u našem gradu koja ima akreditovanu metodu veštačke digestije za pregled mesa na trihinelozu – naglasila je dr. Stošić.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa