18. jul 2019.18. jul 2019.
PROSLAVLjENA SLAVA SABORNE
CRKVE U ŠAPCU

Dodir Boga i čoveka

U petak, na Petrovdan, proslavili smo slavu Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu. Svetu liturgiju služili su sveštenici iz Eparhije srednjezapadnoameričke, šabačke i valjevske. Posle svete liturgije i litije, prerezan je slavski kolač. Brojni vernici došli su da učestvuju u sabornom proslavljanju prvovrhovnih apostola.
- Slaviti svete apostole neobično je važno, jer naša crkva je utemeljena na prorocima, apostolima i mučenicima, a krajeugaoni kamen je sam Isus Hristos, na kome se skladno zida sva građevina. Bez apostolske propovedi, ni prvi hrišćani, ni mi danas, ne bismo bili u prilici da imamo iskustvo živog Boga, taj isti dodir Boga i čoveka, kako je to nekada davno naslikao Mikelanđelo u Sikstinskoj kapeli, kaže đakon Nikola Kovačević za “Glas Podrinja”.
Sadašnja šabačka crkva, koja je građena od 1826. do 1831. godine, u Prvom svetskom ratu je teško stradala. Srušen je zvonik do polovine, poptuno porušen krov, a svodovi i zidovi oštećeni. Austrijanci su u crkvi držali taoce, koje su streljali u porti. Okupatori su hram opljačkali, a ikonostas izboli bajonetima. Nekoliko godina posle rata, započela je restauracija, koja je završena sedamdesetih godina prošlog veka. Obnovljen je ikonostas koji je rad poznatog slikara Pavla Simića, a zidove i svod crkve freskopisao je ikonopisac Andrija Bicenko, izbeglica iz Rusije. Ikonu Svetog Jovana Krstitelja uradio je šabački slikar Stevan Čalić.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa