1. avgust 2019.1. avg 2019.
Grinje na malini
Saveti

Grinje na malini

Crveni pauk (Panonicus ulmi) polifagna je štetočina, javlja se velikom broju u uslovima suše. Za razliku od ostalih grinja, polaže dve vrste jaja: zimska jaja, iz kojih se pile larve rano u proleće i letnja. Pri jačem napadu crvene grinje, list maline dobija mramorno - beličastu boju koja kasnije prelazi u bakarnu. Zbog nemogućnosti dovođenja hranljivih materija u plodove, oni se suše i opadaju.
Običan paučinar (Tetranychus urticae) parazitira veliki broj biljnih vrsta, posebno u sušnim uslovima pričinjava velike štete. Hranjenjem na listu maline, boja se menja u sivkasto - olovnu. U slučaju jačeg napada dolazi do sušenja lista. Ako je veća brojnost, ispreda se paučina između nerava. Usled ishrane grinja-običnog paučinara (Tetranychus urticae) na naličju listova maline dolazi do žućenja listova i propadanja lisne mase.
U zavisnosti od sorti i nadmorske visine, zavisi i odmaklost berbe pa je potrebno voditi računa o primeni akaricida. U malinjacima u kojima berba još traje potrebno je sačekati njen kraj, pa tek onda odraditi tretman akaricidima kako bi smanjili populaciju ove štetočine za narednu vegetaciju i zaštitili lisnu masu kako bi biljka u potpunosti fiziološki sazrela i spremna ušla u period zimskog mirovanja.
Nakon berbe primeniti akaricide na bazi abamektina
Abastate 0,75 l/ha (karenca 14 dana)
Vertimec 018 EC 0,5-0,75 l/ha (karenca 7 dana)
Dipl.inŽ Slobodan Gošić - savetodavac za zaštitu bilja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa