26. septembar 2019.26. sep 2019.
„Provincijski Urugvaj“  (A. Đenadić) „Dve zlatne godine“  (B. Sekendek i D. Ivanović) FK “Mačva” (d. Mićić)

„Provincijski Urugvaj“ (A. Đenadić) „Dve zlatne godine“ (B. Sekendek i D. Ivanović) FK “Mačva” (d. Mićić)

FUDBALSKI KLUB MAČVA – 100 GODINA POSTOJANjA

Decenije koje su „krckale“ vek

Rodilo se kao ideja, verovatno sa prvom fuTbalskom loptu, kako su onda govorili. „Loptanje“ ima neku posebnu magiju, čak i tamo gde o njoj ništa ne znaju, čim se pojavi „uhvati oči“ neke dečurlije, mladića, čak i starijih. U tim šutevima akcijama automatski se projektuju razbibriga, zdravlje, ali i snovi, čežnje.... prvi put kada se proba, više se, uglavnom ne napušta, partije i utakmice se okončaju, ali razmišljanje o njima ne. Posle godina patnje, raznih užasa, nestanka stanovništa, Šapčanima je trebala nada, san, još se oporavljao grad od Velikog rata, kada se zakotrljala lopta. Beše maj 1919. godine kada se rodila MAČVA. Ipak, četiri meseca kasnije, počinje istorija, tamo gde se formirao san, na poljani, u dimu prašine, kraj „krpenjače“. Mačva je baš 21. septembra 1919. godine odigrala prvi meč, započeviši dug, dug put. O najvećim uspesima kluba, sezonama u najvišim rangovima, najvećim pobedama, već je pisano, trudićemo se da do kraja ove kalendarske godine predstavimo neke zanimljivosti iz istorije „crveno-crnih“, nekome poznate, nekome ne.
U ovom, nazivomo, prvom delu, predstavljamo utamice koje je klub odigrao baš na Gospojinu ili u danima blizu ovog praznika, u godinama kada su se navršavale decenije postjanja. Prva utakmica je bila prijateljska, narednih decenija, klub je nastupao u ligaškom takmičenju, te nije uvek bilo moguće igrati baš 21. septembra.
21.09.1919.
Vašar, prvi od oslobođenja Šapca, na dva sata je tog 21. septembra bio u drugom planu. Lepo popodne bilo je u znaku Mačve. Dobošari vikaše „Čujte i počujte....“, novosnovani klub igrao je prvu utakmicu. U Kasarskom polju je gostovao Srspki sportski klub (SSK) iz Velike Mitrovice. Oko igrališta se okupila „raja“, neko bi da stoji, drugi su pozajmljivali stolice da sednu. Utakmica lepa, ali gosti jači, iskusniji, bolji, zaluženih 4:2 za Mitrovčane.
MAČVA: Šumanac (Mitrović), Da. Nikolić, Šijaković, M. Nikolić, Jernjev, Vasić, Vojić, Dr. Nikolić, N. Nikolić (kapiten), Dragoslav Nikolić, Topalović.
29.09.1929.
Ondašnja liga Novosadske župe i derbi koji je nagovestio veliki potencijal tima koji je ubrzo izborio mesto među šest, samo šest, ekipa Kraljevine Jugoslavije. U Šapcu je pobeđena Vojvodina 6:1 (2:1)! Golove za Mačvu su postigli: Kesić (2), Kiš, Božović, Jovanović i Vojisavljević (penal).
MAČVA: Ilić, Vojisavljević, Cvetković, Vračarić, Kojić, Pantazijević, Gajić, Božović, Kiš, Jovanović, Kesić.
24.09.1939.
Da nije bilo rata i sve tragedije između 1941. i 1944. u državi, sigurno bi MAČVA bila još jednom prvoligaš. Generacija koja bi sigurno došla do elite nastajala je baš ovih godina kada se Evropa menjala, na gore, kada je mir polako nestajao. Dana 17. septembra Mačva je pobedila novosadski NAK 2:1 golovima Pejovića i Sinđelića, dok je 24. Dana istog meseca u Šapcu bio „Cement“ Beočin. U jednoj od najboljih igara te sezone Šapčani su pobedili 5:0 (4:0). Taj nastup je posmatralo 700 gledalaca, a razveselili su ih: Pejović, odnosno Lukić i Stefanović sa po dva gola.
24.09.1949.
Nova država, novo uređenje, novo sve, nova i generacija Mačve, u to doba PODRINjA. Rat je na kraju četvrte i početku pete decenije dvadesetog veka sprečio Šapčane da zaigraju u Prvoj ligi, a posleratna ekipa nije želela da dopusti da i u šestoj deceniji propusti priliku. Ponovo 17. septembra, kao i deceniju ranije Podrinje protiv Varada igra nerešeno 2:2, uz golove Lukića i Rogića sa 11 metara. Tri dana po Maloj Gospojini, u natavku Druge lige Šapčani su u Kumanovu gde ih čeka „11. Oktobar“. Protiv njih je Mačva (Podrinje) uvek znala kako, te je i na tom meču bilo ubedljivo. Na kraju 7:1 za ovdašnji klub, poluvreme 4:0. Sava Stefanović je četiri puta ubeležio ime u listi strelaca, Rogić je pogađao dva, a Jovanović jedan put.
PODRINjE: Milutinović, Manojlović, Malivuković, Obradović, D. Stefanović, Slava Stefanović, Stanić, Jovanović, Rogić, Lukić, Sava Stefanović.
22.09.1959.
Bila je MAČVA stara 40 leta i jedan dan kada je u Drugoj saveznoj ligi gostovao niški Radnički. Prijatno topao dan iskoristilo je 5.000 navijača da pogleda kako igra Mačva i po svedočenju izveštača našeg lista, uprkos pobedi, Šapčani nisu pružili dobru igru. Dva boda doneo je trijumf 3:2 (2:0). Milošević i Dakić su doneli sigurnu prednost na poluvremenu, a Grujičić u drugom delu zaustavio nalet Nišlija.
MAČVA (sa ocenama): Gajić 6, Rosić 5, Stanković 6, Dakić 1 7, Janjić 6, Dakić 2 7, Grujičić 8, Melić 6, Milošević 7, Todorović 3, Gvozdenović 5.
20.09.1969.
Pola veka postojanja, značajan i lep jubilej, protekao je zaprepašćujuće tiho, praktično bez pomena. Prvi tim je bio slobodan, meč Srpske lige protiv „Prve iskre“ je odložen, ali, bez spone sa jubilejom, Šapčani su igrali prijateljski meč protiv lidera Beogradske zone, ekipe „Rada“ i pobedili 6:1 (3:0). Dva gola postigao je Milanović, potom: Stanković, Vitomirović, Grubješić i Marković.
U danima jubileja održana je prva „Sportska čivijada“, ali na terenu Mačve igrale su ekipe šabačkih navijača „Crvene Zvezde“ i „Partizana“, pobedili su „zvezdaši“ 2:1 (Bradonjić i Ilić; Deretić), a Mačva je spomenuta tek u pauzi ove utakmice gde su navijači Mačve šutirali penale Ćurkoviću, čuvenom golmanu Partizana (Ilija Đurić, Bata Božanović, Raća Marković, Dušan Šakan, Vlada Nedeljković, Voja Rogić).
20/21.09.1979.
Pola veka nije obeleženo, a pomalo čudno, velikom svečanošću obeleženo je 60 godina postojanja MAČVE. Prvenstveni meč u Prokuplju je „crveno-crni“ tim odigrao ranije kako bi nastupio na turniru organizovanom povodom rođendana. Tokom dva dana je priređen kup, a učesnici veliki: C. ZVEZDA, PARTIZAN i OLIMPIJA (Ljubljana), uz Mačvu, srpskoligaša, sve prvoligaši i to iz gornjeg dela tabele. U polufinalu je Mačva izgubila od Zvezde 5:0, iako nije razočarala, veli Bogoljub Arnautović u tekstu povodom turnira. Ova utakmica nasledila je prvo polufinale gde je Partizan pobedio Ljubljance 4:2. Na meču za treće mesto, Olimpija je „razbila“ domaćina 8:0, dok je najslabiji meč bio finalni, između „večitih“. Pobedila je ekipa iz Ljutice Bogdana 2:0. Na ovom turniru od suđenja se oprostio Pavle Pavlović. Mačvu je predvodio Vojkan Melić.
U tom periodu za Mačvu su igrali: Vasić, M. Jovanović, Krstić, Jovanić, Z. Jovanović, Stanković, Stančetić, Paležević, Milinković, Koprić, Milosavljević, Todorović, Savić...
17.09. 1989.
Tim koji je u Kupu Jugoslavije igrao sjajno, motivaciju nije nalazio u Jedinstvenoj drugoj ligi, te je i u sedmom kolu „meru uzela“ Kikinda, dominantno i ubedljivo, kao lošu čestitiku za 70-ti rođendan. Kažu da je igra bila još gora i od rezultata. OFK Kikinda je pobedila 3:0 (2:0).
MAČVA: Kolarić 6, Aleksić 6, M. Kovačević 5 (Cerović 5), Koprivica 5, Babić 6, D. Živanović 5, Pajić 5 (D. Kovačević 5), Ostojić 5, Janjić 6, Tošić 5, Jovanović 5.
U narednom kolu, ponovo su Šapčani gostovali (24.09), ovaj put u Prizrenu „Liriji“, ponovo poraženi, 1:0, uz bolju igru i dobar nastup golmana Kolarića.
22.09.1999.
Druga polovina 90-ih je jedan od najtežih perioda u istoriji kluba. Posle propuštene prilike 1992. za plasman u Prvu A ligu, nove, manje Jugoslavije, tim je ubrzo ispao u niži rang, Srpsku ligu „Dunav“. Baš u okviru desetog kola tog takmičenja, 80 godina i jedan dan od prve utakmice „Mačve“, Šapčani su dočekali imenjaka iz Bogatića. Možda je meč „obeležio“ arbitar Zoran Mladenović, no ostao je gorak ukus posle 0:0 u Šapcu.
MAČVA: Kovačević 7, Tomić -, D. Ćosić 6 (Gligorić 7), Dražić 7 (Vasilić 7), Popović 8, Gajčanski 7 (Živković 6), Despotović 8, Todorović 7, Lukić 6, Ristić 7, Milićević 7.
19.09.2009.
Nije Mačva bila u boljem položaju bila ni deset godina kasnije. Ponovo je tavorila u Srpskoj ligi, no ova ekipa koju je predvodio Slobodan Milinković vodila je do kraja sezone bitku za titulu sa Radničkim iz Kragujevca. Dva dana pred 90. godišnjicu od meča protiv SSK, Šapčani su gostovali u Velikoj Plani i pobedili „Moravu“ 1:0. Odlučujući gol u meču šestog kola Srpske lige „Zapad“ postigao je Radisavljević.
MAČVA: Stepandić, Tajdić, Milutinović, Topuzović, Obrovac, Đukanović, Krmar (Janković), Samurović, Radisavljević, Maksimović (Obrenović), Gavrić (Ristivojević).
21.09.2019.
Prvi put je jubilej proslavljen u najvišem rangu, već sedme države u kojoj se šabački tim takmiči. Sa juga i istoka su baklje gorele u slavu jubileja, ali nažalost na kraju bez radosti. Kao i pre veka, Vojvođani su opet bili bolji. Sadašnji poraz boli više, jer je takmičarski, a o Mačvi se priča i posle ove utakmice, no sa istom količinom pesimizma, kao što je bilo optimizma stotinu leta ranije. Novosadski Proleter je pobedio 1:0 (0:0), Babić je sa penala zalepio „crveno-crne“ za dno tabele.
MAČVA: Puletić, Tošić (Stevanović), Ivić (Kovačević), Jovanović, Jevtić, Marić, Marković, Šušnjar, Mijailović (Ašćerić), Adamović, Milosavljević.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa