10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Zakon ugrožava pravo na obrazovanje
POKRENUTA INTERNET PETICIJA DA SVA DECA UČE IZ ISTIH UDžBENIKA

Zakon ugrožava pravo na obrazovanje

Pokret “Tri plus” koji okuplja porodice sa troje i više dece, nedavno je pokrenuo internet peticiju “Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga, kao nekad”. Cilj je da se izvrši pritisak na Ministarstvo prosvete da se promeni novi Zakon o udžbenicima koji je, kažu, po mnogo čemu manjkav.
Motiv za pokretanje peticije bio je to što deca koja imaju pravo na besplatne udžbenike iste nisi dobili od izdavača iako je školska godina uveliko počela. Prema rečima Božidara Katića iz šabačkog ogranka Pokreta “Tri Plus” Ministarstvo prosvete je izdavačima udžbenike platilo na vreme, međutim, kako ih oni nisu dostavili deci mnogi roditelji su bili prinuđeni da ih kupe sami, tako da su izdavači praktično dva puta naplatili iste knjige. Navodi da se nakon brojnih molbi i zahteva upućenih Ministarstvu došlo do toga da više ne žele ni da im se jave ni da prime bilo koga na razgovor.
-Nastavni plan i program je jedinstven za teritoriju cele Srbije. Samim tim, ne postoji nijedan opravdan razlog da udžbenik jednog izdavača može da se koristi, a drugog ne može, jer oni moraju biti sadržinski apsolutno isti, kaže Božidar Katić.
Smatra da je Zakon o udžbenicima katastrofalan i da deci uskraćuje pravo na kvalitetno obrazovanje. Raniji zakoni ograničavali su izdavače na različite načine, što sa ovim nije slučaj, pa cene udžbenika mogu otići u nedogled.
-Cilj nam je da se deci omogući da mogu da nasleđuju udžbenike kao što je to bilo nekada. Ovim Zakonom ukinute su važne stvari koje su bile u prethodnim zakonima. Pre svega, postojao je limitiran obim udžbenika, što je značilo da za jedan predmet ne može da postoji šest različitih udžbenika koje dete treba da kupi. Zatim, postojala je apsolutna zabrana promocija udžbenika van prostorija škole i bilo je zabranjeno davanje poklona nastavnom osoblju, direktorima škola, školama. Tu je i pitanje limitiranja cene udžbenika. Stari zakoni su ograničavali cenu svakog udžbenika od najmanje do najviše koliko može da košta, a sada to zavisi od procene izdavača. Kada se sve to poveže dolazimo do toga da će se deci slabijeg materijalnog stanja onemogućiti da pohađaju nastavu, navodi Katić.
Prema njegovim rečima, ovim Zakonom i načinom na koji se primenjuje, direktno je ugroženo Ustavno pravo dece da dobiju kvalitetno obrazovanje. Peticija će moći da se potpiše još desetakak dana na Fejsbuk stranici Pokreta “Tri plus”, a kasnije će se odlučivati o daljim koracima.
-Samo je jedan siguran put za izlazak iz siromaštva – obrazovanje. Kvalitetno obrazovanje rešava, ako ne sve, bar veći deo problema koji kao društvo imamo, ističe Katić.
Javna je tajna da izdavači ne biraju sredstva da bi baš njihovi udžbenici imali što veću zastupljenost u nastavi, tako na savest nastavnog osoblja ostaje da li će im biti važniji poklon izdavača ili kvalitet udžbenika. Roditelji se u međuvremenu hvataju za glave i sa setom sećaju vremena kada je “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” bio jedini izdavač, a udžbenici se nasleđivali i razmenjivali godinama.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa