7. novembar 2019.7. nov 2019.
Darko Pavlović (Narodni muzej Šabac -  zvanična stranica)

Darko Pavlović (Narodni muzej Šabac - zvanična stranica)

63. Oktobarski salon u Šapcu

Kroz vizir grada i sećanja

Najstarija šabačka umetnička smotra, Oktobarski salon, u nešto izmenjenom konceptu, ove jeseni obeležava 63 godine postojanja, i duge tradicije. U skladu sa idejom i potrebom da se izdvoje određeni fenomeni i prilike u savremenoj umetnosti, kako bi kreatori i konzumenti sadržaja promišljali i analizirali novonastala dela, postavka je transformisana uz kustosko rukovođenje istoričara umetnosti Nele Tonković i Filipa Kovačevića.
Oktobarski salon je po prvi put koncipiran kao selekcionisana tematska izložba gde jedanaest stvaralaca u čijem dosadašnjem radu su vidljivi odrazi selektovane teme „Grad i sećanje“, prezentuje radove u Narodnom muzeju. U skladu sa tradicijom Salona kao postavke lokalnih umetnika, odabrano je i šestoro umetnika čiji rad je vezan za Šabac, i petoro sa scene vizuelnih umetnosti u Srbiji, da bi prikazali kako savremena umetnost tretira odnos grada i sećanja.
-Tradicija koju baštini Salon treba da se čuva, ali i razvija, a ovogodišnji koncept otvara novo poglavlje u mogućnostima, čitanjima ove izložbe, sada i u budućnosti - rekao je istoričar umetnosti i kustos postavke Filip Kovačević.
Nov pristup stvara laštvu
Salon je, do svog poslednjeg izdanja prošle godine, priređivan kao žirirana izložba, sačinjena od odabranih umetničkih radova pristiglih na konkurs bez tematskog okvira i uključivao je i umetnike koji nisu bili vezani za Šabac kao matični grad.
-Odlučili smo da u novom, izmenjenom selektorskom konceptu ponudimo čitanje teme za koju smo smatrali da može biti bliska svima, a to je grad i sećanje. Naime, kada se sećamo tada unosimo i svoje emocije u ono što prozivamo iz pamćenja. Kao što smo svi članovi jedne zajednice, grada, tako učestvujemo u njegovom razvoju, dobru, a nadali smo se da ukoliko spojimo pomenuta dva motiva možemo relevantno publici da svedočimo o tokovima savremene umetnosti u Srbiji. Znamo da postoji znatan broj umetnika koji se bave temom sećanja i što su se odazvali pozivu i svoje radove poklonili gradu i Narodnom muzeju - istakla je direktorka Narodnog muzeja i kustos izložbe Nela Tonković navodeći da je kontinuitet i trajanje Salona potvrda kvaliteta i uspešno realizovane ideje šabačkih umetnika koji su pre više od pola veka oživeli viziju o godišnjoj izložbi kako bi predstavili savremene tokove u umetnosti.
Tradicija i dugovečnost
Oktobarski salon u Šapcu ustanovljen je 1954. kada su Stevan Antonijević i Igor Belohlavek okupili grupu šabačkih umetnika koja je trebalo da svake godine organizuje izložbu gde bi bilo prikazano njihovo stvaralaštvo u preseku od 12 meseci.
-Grad Šabac je ponosan na trajanje i dugovečnost Oktobarskog salona, kao i na ustanove kulture, jer su kadre da idu u korak sa savremenim tokovima umetnosti i mogu da ponude kvalitetne sadržaje sugrađanima - istakao je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović u svom obraćanju na otvaranju 63. Oktobarskog salona.
Narodni muzej Šabac ove godine prvi put učestvuje u produkciji radova imajući u vidu da je njegova tema pogodna za nastanak site specific radova, te su tako Ivana Ivković, Zvonko Petrović, Ivan Stanić i Saša Tkačenko kreirali u potpunosti nove radove za ovu izložbu.
63. Oktobarski salon, „Grad i sećanje“ biće otvoren do 30. novembra za posetioce.

Umetnici koji ove godine učestvuju na Salonu su: umetnički par diSTRUKTURA, Ivana Ivković, Miloš Janković, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Branislav Nikolić, Zvonko Petrović, Bojan Radojčić, Ivan Stanić, Tatjana Todorović i Saša Tkačenko.Takođe, ovo je početak saradnje sa Kolekcijom Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda, zahvaljujući kojoj je u selekciju ovogodišnjeg Salona uvršten rad Goranke Matić, vlasništvo Kolekcije OS.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa