28. novembar 2019.28. nov 2019.
Davno, davno bilo je...
PRAZNICI KOJI VIŠE TO NISU

Davno, davno bilo je...

Pogledajte na kalendar, ukoliko ste to učinili na radnom mestu, dopustite sećanju da vas odvede u period kada tog dana niste bili u obavezi da budete tu gde ste sada, nebitno da li ste u toj prošlosti: osnovac, srednjoškolac ili zaposleni. Tako je, petak, 29. novembar, datum koji je nekada označavao najveći praznik druge Jugoslavije, neradni, svečarski dani.
Na seoskom području, pripremao bi se mesni obrok, životinje pripremane za novembar postajale bi odgovarajući oblik mesnog, jestivog proizvoda. U planu su završni poslovi, porodični ručak, pre nego se uveče ode u lokalni Dom kulture, gde će se slušati o partizanskim podvizima koji su omogućili izgradnju nove „Juge“. Negde će, u šumovitim delovima, goreti i logorske vatre, a priča će uz pucketanje varnica.
U gradu, ustali bi nešto kasnije. Na prvom pogledu kroz prozor bi bili oblaci, možda magla, a verovatno i belina snega, novembar bi bio i meteorološki novembar. Nemate vremena za mnogo spavanja, mladi đak prvak se oblači, teget pantalone ili suknjica, bela košulja, crvena marama. Kroz grad i škripu snega, duž staza ukrašenih državnim zastavama pravo do Doma sindikata, a onda, uz osmeh, možda i koju suzu radosnicu, slušate kako vaše dete izgovara „Danas kada postajem pionir...“. Popodne ručak, gosti, mnogo lokacija i još više programa povodom velikog praznika. U sećanju 29.11.1943, AVNOJ, Bosna.
Nemojte da stajete, bar za sećanje vreme ne znači ništa, čuli ste priče starijih, čitali i smestite sebe još ranije. Doborodošli u Šabac između dva rata. Sada je 1. decembar (ove godine je u pitanju nedelja), Dan ujedinjenja, dan kada je jedan narod, vele ondašnji državotvorci, nekada razdeljen u više država, stao pod jednu zastavu. Svugde su portreti Kralja Aleksandra, ujedinitelja, a u novinama slika događaja od 01.12.1918. dana stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).
Obaveze su nešto drugačije. Sneg je još verovatnije nego onda kada je važan bio 29. novembar. obojio grad, još poznat kao trgovački, grad stradalnik. Duž grada lepšeg zbog milijardi miliona pahulja vijore se trobojke, plavo belo crvene. Odlazak na Bogosluženje je uobičajeno, ali je služba drugačija, prazničnu održavaju istovremeno Episkop u pravoslavnom hramu, župnik u katoličkoj crkvi, a praznik na isti način obeležava i sinagoga, odnosno džamije duž cele države. U centru je svečani stroj pontonirskog bataljona Vojske Kraljevine Jugoslavije. U svečanoj uniformi, vojnički odaju počast svakom stanovniku velike države. Prepodne odlazi, ali dolazi popodne, ono gde sugrađane dočekuju u Sokolskom domu. Pripremljen je proglas Sokolskog društva Jugoslavije, recitacije, biće priče o značaju prvog decembra, a onda počinje i nastup Šabačkog pevačkog društva „Zanatlija“, uvek uz sokolski pozdrav i državnu himnu. Kada se odmorite, sakupite snagu za večernju zabavu, na istom mestu.
Vratite se polako i mislima na radno mesto, sada su 29. novembar i 1. decembar, samo 29. novembar i 1. decembar. Ukoliko vam nešto znače, častite sebe bar putovanjem kroz maštu u te dane, sećanja ili tuđih priča. Ukoliko državu tog imena vidite kao zlo koje je „osakatilo Srbiju“ ili „Jugu“ vidite kao grešku, odahnite, više je nema, odnosno više ih nema, ni njih, ni praznika.
D. Blagojević

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa