31. decembar 2019.31. dec 2019.
Draga Mačvo
FK „MAČVA“ – 100 GODINA POSTOJANjA

Draga Mačvo

Godina u kojoj si proslavila vek kako postojiš, živiš i traješ došla je na sam kraj. Kako je svaki kraj samo predvorje novog početka, mogu samo reći, završila si svoje prvo stoleće, sledi naredno.
Ostaje žal što jubilej nisi proslavila onako kako zaslužuju tvoje godine i periodi kroz koje si prošla, no mnogo veći žal i strah ostaju zbog pogleda na tabelu. San da stoto leto dočekaš međunajboljima se ispunio, počećeš sigurno i 101, ali sa zebnjom gledam ka proleću, nadajući se da će i 102. rođendan biti među najboljim klubovima ove naše, kakve-takve, ali elitne lige.
Pisao sam o tebi, starija si od mene, te mogu reći da si pratilac mog nastajanja, napretka i trajanja. Bilo je vremena kada se baš i nismo dobro slagali, kao i onih drugih, no gde god ti bila, bio sam tu da tvoj život arhiviram, zapamtim i prenesem drugima, svima koje zanimaš, priznali to ili ne, voleli te ili ne. Slušao sam priče starijih o tome kako si umela i među šest najvećih države sličnih granica. Pamtim i kada su ti se podsmevali, a ti odgovarala najvećima na njihovom bunjištu, sećam se i onomad kada si bila nedovoljno jaka i za timove iz malih sredina, družili smo se i kod beogradskih 1:2 i 0:3, kod zagrebačkih 1:1, kontakt smo imali i dok si živela među 12 najboljih u državi od 20 milina stanovnika i kada si igrala u četvrtom rangu iste zemlje ili trećem ove od osam miliona duša.
Sve je to sport, sve je trenutak, uvek mali kada iskonska snaga postoji. Nisi bila ni prvi, ni poslednji klub koji je nastao u posleratnom Šapcu, ali si opstala. Od početka si težila da budeš klub svih, đaka, studenata, trgovaca, advokata, zanatlija, mladih i starijih. Zato su te svi voleli. U crvenim i crnim bojama videla si sreću i tugu, nesvesno si u poklonu videla celinu koju si nosila.
Prisetimo se zajedno koliko puta si bila na nekom vrhu, potom se „strmoglavila“ do podnožja te životne planine, ali se nisi predavala. Bila si na ivici nestanka, no ni to te nije slomilo. Malo sam se od septembra prisećao nekih vremena i priča, te uspomene sakupio sam u 14 nastavaka koje sam poklonio tebi i svim čitaocima tebi u čast. Nije ni ovo začelje toliko strašno, ako veruješ da postoji neki uređen put, makar neodržava staza do povratka. Da bi je pronašla, potrebno je vreme, kraće ili duže, no ništa je vreme u odnosu na upornost. Sve dok postoje oni kojima tvoj rad nešto znači, moraš da traješ, kada se ljubav pruža, ona mora da se uzvrati. Trebaš i moraš da postojiš.
Srećna ti Nova godina damo i srećan početak drugog veka trajanja, da namiriš još koji vek u ime starih dana i budućih slavlja.
Iskreno Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa