31. decembar 2019.31. dec 2019.
Ponosna sam na svoje zaposlene
DR JASMINA STANKOVIĆ,
DIREKTORKA DOMA ZDRAVLjA „DR DRAGA LjOČIĆ”

Ponosna sam na svoje zaposlene

U godini za nama, najvažnije je uključenje u Support Life - Podrži život, projekat prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska u okviru IPA programa koji finansira Evropska unija, posetu, u ime UNICEF-a, lekara iz Litvanije i redovnu posetu Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Imamo ozbiljne planove za narednu godinu
Sa dr Jaminom Stanković, direktorkom Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, razgovarali smo o najvažnijim aktivnostima Doma zdravlja koje su obeležile proteklu godinu, kao i planovima za narednu.
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić“ je, u godini koja je za nama, imao brojne aktivnosti. Koje su, po Vama, najvažnije?
- Pre svega, želim da istaknem da sam ponosna na svoje zaposlene, jer bez njih, njihovog truda i zalaganja ne bismo postigli ove rezultate. Ono što bih izdvojila je naše uključenje u Support Life - Podrži život, projekat prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska u okviru IPA programa koji finansira Evropska unija. Mi smo na ovom projektu zajedno sa Caritas Srbije, kao i Domom za starije i nemoćne Ilok i Udrugom osoba sa invalididtetom „Bubamara“ iz Vinkovaca, koji je ujedno i lider-partner na projektu. Ugovor je potpisan u Zagrebu 1. maja ove godine i važeći je naredne dve godine. Cilj je pružanje zdravstvenih i socijalnih usluga osobama sa invaliditetom, obolelim u terminalnoj fazi bolesti, kao i starim i iznemoglim licima u ruralnim sredinama. Bitno je istaći da potrebu za palijativnom negom imaju ne samo bolesnici oboleli od maligne bolesti, nego i terminalne faze neuromuskularnih, metaboličkih, genetskih bolesti, oboleli od side, srčane, jetrine i bubrežne insuficijencije. Zahvaljujući ovom projektu, angažovali smo dva lekara i tri medicinske sestre, dobili dva vozila, dva lap top računara, a očekujemo i nabavku jednog portabilnog ultrazvučnog aparata za UZ pregled stomaka, četrdeset antidekubitalnih dušeka i sanitetski potrošni materijal.
U maju ste imali posetu, u ime UNICEF-a, lekara iz Litvanije koji su profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu?
- Izrazili su želju da posete našu službu polivalentne patronaže sa Centrom za prevenciju u kojoj radi trinaest viših medicinskih sestara, dok je normativ dvadeset šest. Izrazili su veliko zadovoljstvo i oduševljenje rezultatima rada ovih požrtvovanih sestara, koje stižu do svih trudnica sa visoko rizičnim trudnoćama, majki porodilja, novorođenčadi. Imali su razgovor sa fokus grupama (osam do deset trudnica, majki porodilja koje koriste usluge ove službe, kao i onih koje to ne čine). Imali su samo reči hvale za zaposlene u službi, kao i čitave ustanove.
Imali ste redovnu posetu Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova?
- Da, u okviru maksimalnih sedam godina na koliko je akreditovana naša ustanova. Članovi komisije izrazili su pohvale na račun rada naše ustanove, izuzetnu organizaciju rada, higijenu, kao i uvođenje novih i revidiranje postojećih procedura koje zaposleni primenjuju u svakodnevnom radu. Pohvaljeno je nastojanje u realizaciji sistema palijativnog zbrinjavanja, kao i pružanje usluga na više lokacija, dobra koordinacija među službama i generalno zalaganje zaposlenih na poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja stanovništva u organizovanju niza akcija preventivnih pregleda. U decembru smo raspisali Konkurs za prijem u radni odnos lekara i medicinskih sestara, zahvaljujući Projektu lokalne samouprave, koja to finansira. Time radimo na sprečavanju odliva kadrova iz naše zemlje.
Planovi za narednu godinu?
- U narednoj godin, želimo da pokrenemo rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja, s obzirom da imamo porast obolelih od karcinoma pluća, a poznato je da je pušenje glavni faktor rizika. Pojačaćemo rad postojećeg savetovališta za dijabetes. U okviru Plana stručnog usavršavanja za narednu godinu, predvideli smo i specijalizacije za lekare. Nastojaćemo da povećamo obuhvat stanovništva preventivnim pregledima, skrininzima na karcinom dojke, karcionom debelog creva i rektuma, s obzirom da smo uključeni u Nacionalni program za organizovanje skrininga. Radićemo i ostale skrining preglede radi otkrivanja hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su kardiovaskularne, dijabetes melitus, depresija i druge.

PODRŽI ŽIVOT
„Osnovna delatnost zaposlenih u Projektu „Podrži život“ je palijativna nega. Prema definicji SZO, palijativna nega je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenta i njihovih porodica suočenih sa problemima povezanih sa smrtonosnom bolešću kroz prevenciju i olakšavanje patnje putem ranog prepoznavanja, prevencije i suzbijanja bola i drugih problema - fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. To se postiže multidisiplinarnim pristupom koji podrazumeva angažovanje tima stručnjaka. Pored lekara i medicinskih sestara, uključuju se i psiholozi, socijalni radnici, fizijatri, fizioterapeuti i duhovnici. Palijativna nega u prvi plan stavlja bolesnika i njegovu porodicu pružajući im dostojanstven život do kraja. Ona afirmiše život, a smrt smatra normalnim procesom, ne ubrzava je, niti je odlaže. Palijativna nega pruža potporu porodici i drugim bližim članovima, pomaže im da se pripreme za gubitak voljene osobe, a nakon pacijentove smrti nastavlja da im pruža podršku u žalosti, što je ključna komponenta palijativne nege.“
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa