31. decembar 2019.31. dec 2019.
Večnost u muzeju Mišar
TRAGOM SLIKE SLOBODANA TOPALOVIĆA IZ LIPOLISTA “MITA BARJAKTAR”

Večnost u muzeju Mišar

Hrabrost mladog srpskog zastavnika Mite Barjaktara na istoimenom ulju na platnu, mačvanskog “živopisca”, oživeće ponovo na zidu muzeja u Mišaru, zahvaljujući direknom potomku velikog junaka, doktorki Ljubici Popović, koja danas živi u Americi
Priča o nesvakidašnjem putu slike ( ulje na platnu ) Slobodana Topalovića, mačvanskog živopisca iz Lipolista, podno istorijskog Cera i škole Milića od Mačve, počinje u slikarevom ateljeu, kako ga je nazvao “Kod babinog šimšira”. Neposredno pored je i njegovo Etno selo u kome je koncentrisan bogat deo prošlosti ovog kraja. Topalović je veliki zaljubljenik u nekadašnja vremena, arhitekturu i stare predmete, koji pod “najezdom” novog vremena polako nestaju. Možda je i zbog toga naslikao skoro 6.000 uglavnom ulja na platnu, koje je u više navrata predstavio široj javnosti. Isto kao i nedavno u hotelu Čigota na Zlatiboru i muzeju Mišar u ovom mestu, blizu Šapca.
Zadah uljanih boja odmah se oseti, čim se u slikarev atelje uđe. Među više platana uglavnom sa istorijskom tematikom ili pejsažima kraja, dominira nešto veći portret “Mite barjaktara”, mladog srpskog zastavnika iz pocerskog kraja, koji je kao pripadnik Drinske divizije (konjički puk), u Prvom svetskom ratu poginuo u Ćićevcu, gde su mu neprijateljski vojnici podigli spomenik. Kasnije angažovanjem njegovih potomaka, posmrtni ostaci su preneti u rodni kraj i čuvaju ih ispod spomen ploče u seoskoj ckrvi (Sinošević), gde je ovaj hrabri čovek i rođen.
- Raduje me što se javila gospođa profesor, doktor Ljubica Popović iz Amerike, zahvaljujući čijem angažmanu ovo hrabro delo Mite barjaktara, njenog direknog pretka ustvari nastavlja život na mojoj slici koja će stajati u muzeju Mišar, tako da je mogu videti svi koji ovde dolaze. Upravo je to i cilj umetnika, govorio nam je često i Milić od Mačve, da njegovo delo vidi što više ljudi, kaže Slobodan Topalović, koji je umetnički doživeo podvig Mite barjaktara u Prvom svetskom ratu.
Gospođa Ljubica je sentimentalno vezana za kraj iz koga potiče i istorijski gest davnog pretka, koji je obmotan u pukovsku zastavu na svom riđanu, visoko uzdignute sablje, jurnuo na mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.
Dogovor sa zadužbinarskim društvom Prvi srpski ustanak, odnosno vlasnikom muzeja Mišar, profesorom Stevanom Simićem, da slika krasi njihovu muzejsku postavku, i ugovorom je overen, a zahvaljujući našem listu i gospođa Ljubica, koja je sve ovo ispratila, preteći nas elektronskim putem je izrazila veliko zadovoljstvo, što će, svojim gestom osvežiti istorijsko pamćenje mnogih.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa