6. februar 2020.6. feb 2020.
Kultura osnova saradnje dve zemlje
Ambasador Kraljevine Norveške u Šapcu

Kultura osnova saradnje dve zemlje

Prva poseta ambasadora Kraljevine Norveške u Šapcu. Predstavljene aktivnosti lokalne samouprave, ekonomski potencijali, infrastrukturni projekti, energetska efikasnost, kulturne aktivnosti i sadržaji
Posle razgovora sa zvaničnicima grada posebno sam impresioniran ekonomskim razvojem Šapca zasnovanim na zaštiti životne sredine, inovativnim ekonomskim planom i potencijalima za razvoj malih i srednjih preduzeća. To je odličan način da se podstakne dalji razvoj ekonomije i prosperiteta zajednice. Strategija treba da bude dalekosežna i okrenuta ka budućnosti. Potrebno je da privrednici svoj rad baziraju na novim idejama, ali to ne mora da ima loš uticaj na životnu sredinu. Tokom sastanka sam saznao da Šabac ima dobre ideje kako da se prevaziđu određeni problemi i kako da se na pozitivan način iskoristi obnovljiva energija. Kulturna saradnja je osnov za dalje unapređenje odnosa između naše dve zemlje. Posebno sam zahvalan Udruženju „Norkut“ što javnost u Šapcu upoznaje sa norveškom kulturom i počastvovan samo što u gradu zbog Festivala filma - podelio je svoje utiske o boravku u Šapcu ambasador Kraljevine Norveške Jern Jelsta nakon zvaničnog susreta u Dunjića kući sa predstavnicima grada.
Tokom sastanka Njegovoj ekselenciji predstavljene su aktivnosti lokalne samouprave, ekonomski potencijali, infrastrukturni projekti, energetska efikasnost, kulturne aktivnosti i sadržaji grada. Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je da poseta zvaničnika prijateljske zemlje predstavlja priliku za razmenu ideja i stvaranje osnova za različite vidove saradnje.
-Saradnja vlasti i civilnog društva značajna je u svakoj zajednici i to je praksa koju negujemo i u našem gradu. Jedna od tih organizacija je i Udruženja građana „Norkut“ koja se zasniva na povezivanju dve zemlje. Njegovoj ekselenciji smo predstavili naš grad i njegove znamenitosti, privredu i kulturu. Kao grad koji prednjači u mnogim oblastima, ali i baštini bogato kulturno-istorijsko nasleđe, i te kako imamo čime da se pohvalimo. Siguran sam da će naš susret, ujedno, biti i dobar temelj buduće saradnje - pojasnio je Kostadinović.
Nakon zvaničnog susreta sa gradskim čelnicima ambasador Jelsta je obišao Severozapadnu radnu zonu i Sava park, ustanove kulture i Biblioteci šabačkoj uručio donaciju u vidu knjiga, a potom je zvanično otvorio Festival norveškog filma u Muzeju šabačkih Jevreja koji je realizovan uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške i Norveškog filmskog instituta, u organizaciji Udruženja građana „Norkut“.
-Kao mladoj organizaciji koja tek treba da ostvari pun potencijal i afirmaciju veoma nam znači što su naše aktivnosti zapažene. Uz negovanje prijateljstva između Norveške i Srbije cilj nam je promovisanje pozitivnih vrednosti i saradnja u oblasti kulture. Zahvalan sam na podršci koju smo dobili od ambasadora Norveške, kao i Gradske uprave grada Šapca - naveo je Nikola Marković predsednik Udruženja građana „Norkut“.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa