6. februar 2020.6. feb 2020.
Samo izviđači  vraćaju decu prirodi
PRVI ČOVEK TURSKIH SKAUTA
POSETIO ŠABAC

Samo izviđači vraćaju decu prirodi

Šabac ima 108 godina dugu istoriju izviđaštva. Želja je da se izviđačima vrati nekadašnji značaj
Direktor Sekcije Ministarstva za nacionalnu edukaciju, Skaut asocijacije i Prirodnjačke kulturne asocijacije Turske Erdan Guloza danas je posetio Šabac, u okviru obilaska odreda izviđača Mačvansko kolubarskog regiona. Prijem za gosta u Gradskoj kući upriličio je član Gradskog veća Božidar Katić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici šabačkih odreda izviđača.
-Srećan sam što sam došao u Srbiju i Šabac. Ovo je lep grad, nema buke ni gužve. Svi su fini i ljubazni i to mi se sviđa. Čuo sam samo lepe stvari o Savezu izviđača Srbije. Danas sam upoznao neke nove ljude i siguran sam da ćemo nastaviti da se družimo, jer svi izviđači su prijatelji, rekao je Erdan Guloza.
Šabac ima 108 godina dugu istoriju izviđaštva. Želja je da se izviđačima vrati nekadašnji značaj.
-Sve ono što predstavljaju izviđačke organizacije danas je mnogo važnije nego nekada. Deca su ranije živela u skladu sa prirodom, a sada gotovo da nemaju dodir sa njom. Skautske organizacije su ono što ih može vratiti u prirodu, da nauče da zapale vatru, naprave logor, da nije strašno spavati u šatoru. Tome ih mogu naučiti samo iviđači i niko drugi. Mi kao lokalna zajednica, sa našim izviđačkim odredima, pokušavamo da ponovo osnažimo izviđačku organizaciju, kako bi okupila našu decu i izvela ih u prirodu, rekao je Božidar Katić.
Uspostavljanje saradnje sa izviđačkim organizacijama iz drugih država treba da doprinese upoznavanju sa vršnjacima drugih nacija i veroispovesti i steknu prijateljstva za ceo život. Poseta bi trebalo da donese konkretnu saradnju između izviđačkih organizacija Šapca i Ankare.
-Članovi Izviđačke organizacije Grada Šapca trude se da zadrže svoje mesto na izviđačkoj mapi Srbije, ali i šire. Gost iz Turske se upoznao sa našim načinima rada i ujedno smo sagledali mogućnosti o daljoj saradnji između naše dve izviđačke organizacije, rekao je Pera Trajković, predsednik Saveza izviđača Srbije.
Šabac je osamdesetih godina imao oko 3.000 izviđača. Mnogi od njih stekli su neraskidiva prijateljstva po celom svetu, a koja i danas traju.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa